Smakosze.pl Przepisy Domowy przecier pomidorowy smaczniejszy niż ze sklepu. Sekret tkwi w dodatkach
canva/olvas

Domowy przecier pomidorowy smaczniejszy niż ze sklepu. Sekret tkwi w dodatkach

19 sierpnia 2022

Domowy przecier pomidorowy jest doskonałą propozycją na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Przyda się zimą, a jeśli dodamy do niego aromatycznych ziół, wykorzystamy go nie tylko do zrobienia pomidorowej. Aromatyczny dodatek jest prosty w przygotowaniu — każdy sobie poradzi. Smakuje lepiej niż kupiony w sklepie.

Przecier pomidorowy jest uniwersalnym produktem, który w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów. Warto wykorzystać nadwyżki pomidorów z domowej uprawy i uchronić je przed zepsuciem, przygotowując pyszny specjał, który nie raz urozmaici wasze dania.

Przepis na aromatyczny przecier pomidorowy

Składniki:

  • 4 kg podłużnych pomidorów np. gargamel czy jajo

  • solidna garść świeżego oregano i bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • cukier lub syrop klonowy (opcjonalnie)

Jak przygotować aromatyczny przecier pomidorowy? Kluczowy jest dodatek świeżych ziół

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy je w ósemki. Wkładamy je do większego garnka , a następnie przykrywamy naczynie pokrywka i zagotowujemy jego zawartość. Dusimy przez 15-20 minut z uchylona pokrywką.

Przenosimy na sito o gęstym splocie i przecieramy do czystego naczynia — chcemy usunąć skórki i pestki. Uzyskaną masę z powrotem umieszczamy w garnku i gotujemy przez kolejny kwadrans, by nieco zgęstniała.

Zioła płuczemy i siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorący przecier pomidorowy przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy je i wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką.

Wypełniamy naczynie wodą do 3/4 wysokości naczyń i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gotujemy przez 25 minut. Studzimy na blacie, a następnie przenosimy do spiżarki.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie aromatycznego przecieru pomidorowego. Z powodzeniem możecie dodać go np. do tych gołąbków . Będzie również idealny do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym .

Przecier pomidorowy przydaje się w kuchni
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy