Domowy przecier pomidorowy smaczniejszy niż ze sklepu. Sekret tkwi w dodatkach
Domowy przecier pomidorowy jest doskonałą propozycją na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Przyda się zimą, a jeśli dodamy do niego aromatycznych ziół, wykorzystamy go nie tylko do zrobienia pomidorowej. Aromatyczny dodatek jest prosty w przygotowaniu — każdy sobie poradzi. Smakuje lepiej niż kupiony w sklepie.
Przecier pomidorowy jest uniwersalnym produktem, który w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów. Warto wykorzystać nadwyżki pomidorów z domowej uprawy i uchronić je przed zepsuciem, przygotowując pyszny specjał, który nie raz urozmaici wasze dania.
Przepis na aromatyczny przecier pomidorowy
Składniki:
-
4 kg podłużnych pomidorów np. gargamel czy jajo
-
solidna garść świeżego oregano i bazylii
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
cukier lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Jak przygotować aromatyczny przecier pomidorowy? Kluczowy jest dodatek świeżych ziół
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy je w ósemki. Wkładamy je do większego garnka , a następnie przykrywamy naczynie pokrywka i zagotowujemy jego zawartość. Dusimy przez 15-20 minut z uchylona pokrywką.
Przenosimy na sito o gęstym splocie i przecieramy do czystego naczynia — chcemy usunąć skórki i pestki. Uzyskaną masę z powrotem umieszczamy w garnku i gotujemy przez kolejny kwadrans, by nieco zgęstniała.
Zioła płuczemy i siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorący przecier pomidorowy przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy je i wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką.
Wypełniamy naczynie wodą do 3/4 wysokości naczyń i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gotujemy przez 25 minut. Studzimy na blacie, a następnie przenosimy do spiżarki.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie aromatycznego przecieru pomidorowego. Z powodzeniem możecie dodać go np. do tych gołąbków . Będzie również idealny do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
-
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem