Smakosze.pl
gołąbki wegetariańskie

canva/freeskyline

Pyszny i prosty obiad - gołąbki z soczewicą, ziemniakami i fetą

2 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Gołąbki z soczewicą to pyszna wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy polskiej. Dzięki dodatkowi ziemniaków i fety, w smaku przypominają pierogi ruskie. To danie z pewnością skradnie serce każdego smakosza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne wegetariańskie gołąbki

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 500 g ziemniaków

  • 350 g czerwonej soczewicy

  • 2 średnie cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 150 g sera typu feta

  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)

  • 1 szklanka wody

  • 1-2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)

  • świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości, czyli przez około 13 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Osobno gotujemy ziemniaki i rozgniatamy je za pomocą tłuczka lub praski. Dodajemy do soczewicy wraz z pokruszoną fetą i zeszkloną cebulą. Całość doprawiamy pieprzem.

Z kapusty wycinamy głąb i ostrożnie usuwamy wierzchnie liście. Jeśli główka jest bardzo ścisła, przed zdejmowaniem liści obgotowujemy ją i studzimy. Na liście nakładamy farsz i formujemy gołąbki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy małymi liśćmi kapusty, których nie wypełniliśmy farszem. Układamy na nich gołąbki.

Marynowane kurki

Niezawodny przepis na marynowane kurki

CZYTAJ DALEJ

Wlewamy przecier i wodę. Przykrywamy luźno folią aluminiową z kilkoma małymi otworami, przez które ujdzie nadmiar powietrza. Pieczemy przez 30-35 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do przecieru pomidorowego możesz też dodać zioła. Smak soczewicy podkręci między innymi kolendra czy natka pietruszki. Polecamy też sprawdzić, czy przecier, którego używamy, nie jest kwaśny. W takiej sytuacji passatę należy rozmieszać z wodą i lekko posłodzić przed wlaniem do naczynia.

Przecier możesz też przygotować samodzielniesprawdź nasz prosty przepis. A jeśli chcesz dowidzieć się jak przygotować gołąbki nie tylko smacznie, ale też szybko zerknij na tę recepturę niewymagającą zmiękczania kapusty.

gołąbki na talerzu

gołąbki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >