Pyszny i prosty obiad - gołąbki z soczewicą, ziemniakami i fetą
Gołąbki z soczewicą to pyszna wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy polskiej. Dzięki dodatkowi ziemniaków i fety, w smaku przypominają pierogi ruskie. To danie z pewnością skradnie serce każdego smakosza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne wegetariańskie gołąbki
Składniki:
1 główka młodej kapusty
500 g ziemniaków
350 g czerwonej soczewicy
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
150 g sera typu feta
500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
1 szklanka wody
1-2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości, czyli przez około 13 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Osobno gotujemy ziemniaki i rozgniatamy je za pomocą tłuczka lub praski. Dodajemy do soczewicy wraz z pokruszoną fetą i zeszkloną cebulą. Całość doprawiamy pieprzem.
Z kapusty wycinamy głąb i ostrożnie usuwamy wierzchnie liście. Jeśli główka jest bardzo ścisła, przed zdejmowaniem liści obgotowujemy ją i studzimy. Na liście nakładamy farsz i formujemy gołąbki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy małymi liśćmi kapusty, których nie wypełniliśmy farszem. Układamy na nich gołąbki.
Wlewamy przecier i wodę. Przykrywamy luźno folią aluminiową z kilkoma małymi otworami, przez które ujdzie nadmiar powietrza. Pieczemy przez 30-35 minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Do przecieru pomidorowego możesz też dodać zioła. Smak soczewicy podkręci między innymi kolendra czy natka pietruszki. Polecamy też sprawdzić, czy przecier, którego używamy, nie jest kwaśny. W takiej sytuacji passatę należy rozmieszać z wodą i lekko posłodzić przed wlaniem do naczynia.
Przecier możesz też przygotować samodzielnie — sprawdź nasz prosty przepis. A jeśli chcesz dowidzieć się jak przygotować gołąbki nie tylko smacznie, ale też szybko zerknij na tę recepturę niewymagającą zmiękczania kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: praktykulinarni