Smakosze.pl Przepisy Domowy sok z wiśni bije na głowę wszystkie kupne. Przepis wcale nie jest trudny
canva/pixelshot

Domowy sok z wiśni bije na głowę wszystkie kupne. Przepis wcale nie jest trudny

23 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto domowy sok z wiśni, który bije na głowę wszystkie kupne. Przepis na niego wcale nie jest trudny, a smak po prostu powala. Nie zawiera zbędnych dodatków, a jedynie cukier i trochę soku z cytryny. Z domowym sokiem z wiśni możesz zrobić wyborne napoje i koktajle. Świetnie też smakuje wzbogacona nim herbata, czy budyń.

W większości sklepów spożywczych i marketów bez problemu dostaniesz syrop wiśniowy. Jednak, jeśli kupiłeś go choć raz, to już wiesz, że z wiśniami nie ma za dużo wspólnego. Bardziej czuć w nim cukier niż prawdziwy aromat świeżych wiśni.

Jeśli więc jesteś wielbicielem wiśni, możesz zatrzymać ich smak na dłużej, robiąc z nich domowy sok. Niektórzy mogą go nazwać syropem, bo ma dodatek cukru. Jednak nie tak duży, jak kupne syropy. Cukier pełni w nim funkcję dosładzacza, ale też składnika konserwującego. Wkropimy też do niego nieco soku z cytryny, który ma za zadanie zachować ładną, naturalną barwę soku.

Jak zrobić domowy sok z wiśni?

Składniki:

  • 1 kg wiśni sokowych (ciemnych, soczystych)

  • 1 kg cukru

  • 1 cytryna

Przygotowanie soku z wiśni

Wiśnie przebierz, dokładnie opłucz, zmieniając kilka razy wodę. Osącz je, wydryluj i przełóż do garnka ze stali nierdzewnej.

Wiśnie skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem. Garnek przykryj, wstaw na ok. 4 godziny do lodówki. W tym czasie owoce puszczą sok.

Wtedy garnek z wiśniami postaw na małym ogniu i podgrzewaj je powoli przez ok. 20 minut. Wypłynie z nich więcej soku.

Owoce przelej przez sito, by oddzielić z nich sok. Sok rozlej do butelek lub małych słoiczków i szczelnie je zakręć.

Wskazówka:

Z wiśni, które zostały po odcedzeniu soku, możesz zrobić dżem lub wykorzystać je jako dodatek do ciast i deserów.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem z wiśni , a także na ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu wiśniowego .

budyń z sokiem
canva/akademiasmaku

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy