Domowy sok z wiśni bije na głowę wszystkie kupne. Przepis wcale nie jest trudny
Oto domowy sok z wiśni, który bije na głowę wszystkie kupne. Przepis na niego wcale nie jest trudny, a smak po prostu powala. Nie zawiera zbędnych dodatków, a jedynie cukier i trochę soku z cytryny. Z domowym sokiem z wiśni możesz zrobić wyborne napoje i koktajle. Świetnie też smakuje wzbogacona nim herbata, czy budyń.
W większości sklepów spożywczych i marketów bez problemu dostaniesz syrop wiśniowy. Jednak, jeśli kupiłeś go choć raz, to już wiesz, że z wiśniami nie ma za dużo wspólnego. Bardziej czuć w nim cukier niż prawdziwy aromat świeżych wiśni.
Jeśli więc jesteś wielbicielem wiśni, możesz zatrzymać ich smak na dłużej, robiąc z nich domowy sok. Niektórzy mogą go nazwać syropem, bo ma dodatek cukru. Jednak nie tak duży, jak kupne syropy. Cukier pełni w nim funkcję dosładzacza, ale też składnika konserwującego. Wkropimy też do niego nieco soku z cytryny, który ma za zadanie zachować ładną, naturalną barwę soku.
Jak zrobić domowy sok z wiśni?
Składniki:
-
1 kg wiśni sokowych (ciemnych, soczystych)
-
1 kg cukru
-
1 cytryna
Przygotowanie soku z wiśni
Wiśnie przebierz, dokładnie opłucz, zmieniając kilka razy wodę. Osącz je, wydryluj i przełóż do garnka ze stali nierdzewnej.
Wiśnie skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem. Garnek przykryj, wstaw na ok. 4 godziny do lodówki. W tym czasie owoce puszczą sok.
Wtedy garnek z wiśniami postaw na małym ogniu i podgrzewaj je powoli przez ok. 20 minut. Wypłynie z nich więcej soku.
Owoce przelej przez sito, by oddzielić z nich sok. Sok rozlej do butelek lub małych słoiczków i szczelnie je zakręć.
Wskazówka:
Z wiśni, które zostały po odcedzeniu soku, możesz zrobić dżem lub wykorzystać je jako dodatek do ciast i deserów.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem z wiśni , a także na ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu wiśniowego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
-
Mnóstwo Polaków przy mrożeniu fasolki szparagowej popełnia błąd. Zapominają nie tylko o blanszowaniu
Źródło: akademiasmaku