Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.07.2022 18:58

Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce

Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
canva/marekuliasz

Kapusta kiszona zasmażana na domowym smalcu jest pysznym dodatkiem do kotletów schabowych. Kapusta jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych?

Kotlety schabowe są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotowane tradycyjnie w chrupiącej panierce smakują wyśmienicie, kiedy podamy je z zasmażaną kapustą kiszoną. Kapustę zasmażaną z kminkiem przygotujemy w bardzo prosty sposób.

Kapusta kiszona gotowana z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ma rewelacyjny smak, jest kwaśna, soczysta i miękka, a kminek dodaje jej genialnego aromatu. Sekretem doskonałej konsystencji i smaku jest zasmażka przygotowana na domowym smalcu i mące.

Jak kupić dobrą kapustę kiszoną? Zawsze zwracaj uwagę na skład, im mniej składników, tym lepiej. Kapusta kiszona powinna być biała, jeśli ma brązowy kolor, jest kapustą kwaszoną z dodatkiem octu. Taka kapusta nie będzie smaczna. Przy zakupie kapusty z beczki kieruj się również zapachem- ocet nie może być wyczuwalny.

Przepis na najsmaczniejszą kapustę zasmażaną do kotletów schabowych. Sekret tkwi w zasmażce

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • pół łyżeczki kminku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki domowego smalcu

Jak zrobić najsmaczniejszą kapustę do kotletów schabowych?

Kapustę kiszoną odsącz i posiekaj, następnie włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Wlej wodę na wysokość kapusty i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Co jakiś czas przemieszaj kapustę, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Na patelni rozpuść 2 łyżki smalcu, wsyp mąkę, wlej odrobinę wody z gotującej się kapusty i podsmaż.

Zasmażkę włóż do garnka z kapustą i gotuj na średnim ogniu przez około 2- 3 minuty, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta zasmażana na smalcu z kminkiem jest rewelacyjnym dodatkiem do kotletów schabowych. Całość podaj z ugotowanymi ziemniakami, a stworzysz domowy, pyszny obiad dla całej rodziny, smacznego.

Kotlet schabowy
canva/ richardschramm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniabreni.pl