Domowy sposób na ogromne zbiory ogórków
Smakowite ogórki często goszczą na naszych stołach. Często sięgamy po nie w kiszonym wydaniu lub przygotowujemy z nich rozmaite przetwory. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę. Jak możemy wzmocnić nasze ogórki?
Niezwykła mikstura, która odżywi ogórki
Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na ich kiszoną odsłonę . Dziś pod lupę weźmiemy specyfik, który zabezpieczy liście rośliny i sprawi, że zbiory będą bardziej obfite.
Każdy, kto kiedykolwiek uprawiał ogórki, doskonale zdaje sobie sprawę, że pożółkłe liście nie zapowiadają niczego dobrego. Ich zła kondycja może znacząco odbić się na ilości warzyw . Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym roślina będzie zdrowa.
Mało kto spodziewałby się, że specyfik na ogórki można bez najmniejszych problemów przygotować z bochenka chleba . Produkt ten można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Przyrządzenie mikstury jest banalnie proste.
Pożółkłe liście zazwyczaj są oznaką tego, że ogórki mają zbyt mało witamin i minerałów lub dopadła je choroba . Oprysk na bazie chleba pozwoli nam uniknąć takiego scenariusza. Dzięki niemu zbiory ogórków będą wyjątkowo obfite. Co dokładnie jest potrzebne do przygotowania mikstury?
-
woda
-
bochenek chleba
-
5 ml jodu
(Pixabay / Alexey_Hulsov)
Jak przyrządzić oprysk na ogórki?
Na początku chleb musimy pokroić na mniejsze kawałki. Możemy go również porozrywać. Forma nie ma tutaj najmniejszego znaczenia . Tak przygotowany bochenek umieszczamy w wiadrze i zalewamy wodą.
Mieszankę wzbogacamy o jod. Wszystkie składniki muszą się połączyć. W związku z tym energicznie je mieszamy. Następnie odstawiamy wiadro na 2 godziny. Po tym czasie baza pod oprysk powinna być już gotowa .
1 litr oprysku należy rozcieńczać w 10 litrach wody. Specyfik zraszamy na liście. Najlepiej robić to raz na dwa tygodnie. Miksturę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dobrze sprawdzi się piwnica. Warto wiedzieć, czy zdrowsze są ogórki kiszone, czy konserwowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smak Dnia