Przepis na wyrazistą sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją.
Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Upieczenie składników do sałatki jest banalnie proste, a możliwość włożenia na raz dużej ilości warzyw do piekarnika, umożliwia sporządzenie ogromnej porcji pysznej potrawy. Część osób, głównie wystrzegających się produktów odzwierzęcych, nie chce jeść sałatki, w której znajdują się majonez i jajka.
Istnieje jednak możliwość zrobienia jej bez powyższych składników - wystarczy zmieszać jogurt roślinny z musztardą i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, aby cieszyć się smakiem podobnym do tradycyjnego. Jajko można z kolei zamienić na tofu, które należy uprzednio odpowiednio doprawić.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Henia Foks.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale SzkolaGotowania
Przepis na sałatkę jarzynową inaczej
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
5 ziemniaków
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
4 kiszone ogórki
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 jabłko
odrobina czarnego mielonego pieprzu
Gotowanie rozpocznij od dokładnego umycia marchewek, pietruszek, selera oraz ziemniaków. Następnie obierz je ze skórki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut lub do całkowitej miękkości.
Po upieczeniu odstaw je do pełnego wystudzenia. Gdy będą już zimne, pokrój je w niewielką kostkę i włóż do miski. Jabłko obierz i również rozdrobnij. Ogórki i groszek odsącz z zalewy, jajka obierz ze skorupek, a cebulę z łupin. Pokrój je w drobnej wielkości kostkę i dodaj do warzyw.
W miseczce zmieszaj majonez z musztardą, odrobiną zalewy z ogórków i pieprzem. Wrzuć kawałki jabłka do miski, zalej całość sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: asiagotuje.com