Smakosze.pl

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Henia Foks

Przepis na wyrazistą sałatkę jarzynową

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją. 

Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Upieczenie składników do sałatki jest banalnie proste, a możliwość włożenia na raz dużej ilości warzyw do piekarnika, umożliwia sporządzenie ogromnej porcji pysznej potrawy. Część osób, głównie wystrzegających się produktów odzwierzęcych, nie chce jeść sałatki, w której znajdują się majonez i jajka. 

Istnieje jednak możliwość zrobienia jej bez powyższych składników - wystarczy zmieszać jogurt roślinny z musztardą i płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, aby cieszyć się smakiem podobnym do tradycyjnego. Jajko można z kolei zamienić na tofu, które należy uprzednio odpowiednio doprawić. 

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Henia Foks.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale SzkolaGotowania

Przepis na sałatkę jarzynową inaczej

Składniki: 

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 5 ziemniaków

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 cebula

  • 4 kiszone ogórki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 jabłko

  • odrobina czarnego mielonego pieprzu

Gotowanie rozpocznij od dokładnego umycia marchewek, pietruszek, selera oraz ziemniaków. Następnie obierz je ze skórki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut lub do całkowitej miękkości.

Po upieczeniu odstaw je do pełnego wystudzenia. Gdy będą już zimne, pokrój je w niewielką kostkę i włóż do miski. Jabłko obierz i również rozdrobnij. Ogórki i groszek odsącz z zalewy, jajka obierz ze skorupek, a cebulę z łupin. Pokrój je w drobnej wielkości kostkę i dodaj do warzyw.

W miseczce zmieszaj majonez z musztardą, odrobiną zalewy z ogórków i pieprzem. Wrzuć kawałki jabłka do miski, zalej całość sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: asiagotuje.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >