Doskonała sałatka jajeczna zachwyci gości na Wielkanoc. Nie ma lepszej
Oto doskonała sałatka jajeczna, która z pewnością zachwyci gości na Wielkanoc. Zapewniamy, że nie ma lepszej i łatwiejszej. Jak ją zrobić? Wystarczy posiekać jajka i dodać do nich rozdrobnioną szynkę oraz ogórki konserwowe. Dzięki tym produktom sałatka nabierze wyjątkowej wyrazistości.
Jajka królują na wielkanocnym stole. Serwujemy je na wiele sposobów — faszerowane, z przeróżnymi pastami, jako dodatek do żurku i sałatki jarzynowej. Spróbujcie jednak zrobić z nich sałatkę. Wzbogaćcie ją konserwowym ogórkiem i pokrojoną szynką, a całość zyska na smaku i pożywności.
Doskonała sałatka jajeczna zachwyci gości na Wielkanoc
Składniki:
-
4 jajka
-
grubszy plaster szynki o wadze 5-8 dag
-
3 ogórki konserwowe
-
pół czerwonej cebulki
-
koperek
-
szczypiorek
-
1-2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki
Jajka ugotuj na twardo, odlej, wystudź, zalewając zimna wodą, obierz ze skorupek. Pokrój je w drobną kostkę.
Szynkę, ogórki konserwowe i obraną cebulkę także pokrój w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Rozdrobnione składniki sałatki umieść w misce, dodaj majonez, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka:
Smak sałatki możesz zaostrzyć, dodając do niej również łyżeczkę musztardy. Zamiast majonezu do sałatki możesz dodać sos przygotowany z łyżki śmietany i łyżeczki musztardy.
Na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na dania z jaj. Sprawdź, jak przygotować pastę jajeczną , a także, jak zrobić jajka z sosem tatarskim .
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak uratować przesolone danie? Znamy najłatwiejsze patenty pod słońcem
-
Ciasto na pierogi barwione sokiem z buraków. Efektowne i zniewalająco pyszne
-
Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna
Źródło: kulinarneprzeboje