Smakosze.pl

canva/egiss

Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna

10 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka warstwowa z jajkami i kurczakiem jest pożywną, pełną kolorów propozycją, która z pewnością sprawdzi się na niejednym wielkanocnym stole. Przyrządzicie ją równie sprawnie co jarzynową, a smak będzie zdecydowanie bogatszy. Spróbujcie, a na dłużej zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Sałatki warstwowe są doskonałe do podania na imprezach czy uroczystościach. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić popularny gyros , a także specjał ze śledziem . Tym razem mamy dla was idealną na Wielkanoc kompozycję z jajkami. Podajcie ją podczas spotkania z bliskimi, a wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na pyszną warstwową sałatkę wielkanocną

Składniki:
  • 7 jaj

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 100 g rukoli lub roszponki

  • 1/2 ogórka szklarniowego

  • 3/4 puszki kukurydzy

  • 1/2 puszki groszku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta curry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki majonezu

  • garść kiełków rzodkiewki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy je zimną wodą, by wystygły. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mieszamy go z przyprawą curry.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż będzie rumiany. Studzimy go. Na dnie szklanej miski układamy rukolę. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Układamy go na sałacie. Kukurydzę odcedzamy, wsypujemy na wierzch sałatki.

Połowę jajek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Groszek także opłukujemy i układamy na reszcie składników. Następnie wykładamy przestudzonego kurczaka.

Całość smarujemy warstwę majonezu i posypujemy solą oraz pieprzem. Wierzch zdobimy kiełkami rzodkiewki i ćwiartkami jajek. Smacznego.

Jajka na twardo dobrze pasują do sałatki warstwowej
Jajka na twardo dobrze pasują do sałatki warstwowej

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >