Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna
Sałatka warstwowa z jajkami i kurczakiem jest pożywną, pełną kolorów propozycją, która z pewnością sprawdzi się na niejednym wielkanocnym stole. Przyrządzicie ją równie sprawnie co jarzynową, a smak będzie zdecydowanie bogatszy. Spróbujcie, a na dłużej zagości w waszym kulinarnym repertuarze.
Sałatki warstwowe są doskonałe do podania na imprezach czy uroczystościach. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić popularny gyros, a także specjał ze śledziem. Tym razem mamy dla was idealną na Wielkanoc kompozycję z jajkami. Podajcie ją podczas spotkania z bliskimi, a wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na pyszną warstwową sałatkę wielkanocną
Składniki:
7 jaj
400 g piersi z kurczaka
100 g rukoli lub roszponki
1/2 ogórka szklarniowego
3/4 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta curry
sól i pieprz w ilości do smaku
3 łyżki majonezu
garść kiełków rzodkiewki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy je zimną wodą, by wystygły. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mieszamy go z przyprawą curry.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż będzie rumiany. Studzimy go. Na dnie szklanej miski układamy rukolę. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Układamy go na sałacie. Kukurydzę odcedzamy, wsypujemy na wierzch sałatki.
Połowę jajek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Groszek także opłukujemy i układamy na reszcie składników. Następnie wykładamy przestudzonego kurczaka.
Całość smarujemy warstwę majonezu i posypujemy solą oraz pieprzem. Wierzch zdobimy kiełkami rzodkiewki i ćwiartkami jajek. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: poprostupycha