Smakosze.pl
Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem

canva/egiss

Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna

10 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sałatka warstwowa z jajkami i kurczakiem jest pożywną, pełną kolorów propozycją, która z pewnością sprawdzi się na niejednym wielkanocnym stole. Przyrządzicie ją równie sprawnie co jarzynową, a smak będzie zdecydowanie bogatszy. Spróbujcie, a na dłużej zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Sałatki warstwowe są doskonałe do podania na imprezach czy uroczystościach. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić popularny gyros, a także specjał ze śledziem. Tym razem mamy dla was idealną na Wielkanoc kompozycję z jajkami. Podajcie ją podczas spotkania z bliskimi, a wszyscy będą zachwyceni.

Zapiekana biała kiełbasa

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną warstwową sałatkę wielkanocną

Składniki:

  • 7 jaj

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 100 g rukoli lub roszponki

  • 1/2 ogórka szklarniowego

  • 3/4 puszki kukurydzy

  • 1/2 puszki groszku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta curry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki majonezu

  • garść kiełków rzodkiewki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy je zimną wodą, by wystygły. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mieszamy go z przyprawą curry.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż będzie rumiany. Studzimy go. Na dnie szklanej miski układamy rukolę. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę. Układamy go na sałacie. Kukurydzę odcedzamy, wsypujemy na wierzch sałatki.

Połowę jajek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Groszek także opłukujemy i układamy na reszcie składników. Następnie wykładamy przestudzonego kurczaka.

Całość smarujemy warstwę majonezu i posypujemy solą oraz pieprzem. Wierzch zdobimy kiełkami rzodkiewki i ćwiartkami jajek. Smacznego.

Jajka na twardo dobrze pasują do sałatki warstwowej

Jajka na twardo dobrze pasują do sałatki warstwowej

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Wystarczą jajka, cebula, papryka i przyprawy. W kilka chwil zrobisz danie jak z chińskiej restauracji

Czytaj więcej >