Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.03.2022 18:36

Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta

siostra Anastazja, jajka faszerowane
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/MarynaVoronova

Prezentujemy jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Będzie to prawdziwy hit na nadchodzące święta. To cudowne danie łączy bowiem dwa wielkanocne hity w jednej potrawie. Koniecznie musicie je przetestować.

Jak Wielkanoc, to jajek moc. Na większości stołów pojawią się z pewnością jajka z majonezem, faszerowane i nadziewane przeróżnymi masami. Ciekawą propozycję ma dla was siostra Anastazja. Jajka faszerowane podaje bowiem z sosem tatarskim. Jest więc bardzo smacznie i soczyście.

Jajka nadziewane sosem tatarskim

Składniki:

  • 6 jajek

  • 10 dag szynki gotowanej

  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

na sos:

  • pół puszki groszku konserwowego

  • pół słoika marynowanych pieczarek

  • 2-3 ogórki kiszone

  • natka pietruszki

  • ok. 200 ml majonezu

Przygotowanie jajek nadziewanych

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij żółtka.

Żółtka zmiksuj razem z posiekaną szynką. Wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Połówki białek napełnij przygotowanym farszem. Farsz możesz dekoracyjnie wycisnąć przy użyciu szprycki lub rękawa cukierniczego. Jajka ułóż na półmisku.

Na sos groszek i pieczarki odcedź. Ogórki obierz. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Dodaj groszek i majonez, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem tatarskim polej nadziane jajka, posyp je posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz zaostrzyć smak sosu, możesz też do niego dodać trochę musztardy. Jeśli wolisz jednak łagodniejszy sos, połącz go z 1-2 łyżkami śmietany lub naturalnego jogurtu.

Po więcej inspiracji na dania z jaj zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na jajka faszerowane pieczarkami, a także na jajka w buraczanej zalewie.

połówki jaj
połówki jaj

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram