Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta
Prezentujemy jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Będzie to prawdziwy hit na nadchodzące święta. To cudowne danie łączy bowiem dwa wielkanocne hity w jednej potrawie. Koniecznie musicie je przetestować.
Jak Wielkanoc, to jajek moc. Na większości stołów pojawią się z pewnością jajka z majonezem, faszerowane i nadziewane przeróżnymi masami. Ciekawą propozycję ma dla was siostra Anastazja. Jajka faszerowane podaje bowiem z sosem tatarskim. Jest więc bardzo smacznie i soczyście.
Jajka nadziewane sosem tatarskim
Składniki:
6 jajek
10 dag szynki gotowanej
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz
na sos:
pół puszki groszku konserwowego
pół słoika marynowanych pieczarek
2-3 ogórki kiszone
natka pietruszki
ok. 200 ml majonezu
Przygotowanie jajek nadziewanych
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij żółtka.
Żółtka zmiksuj razem z posiekaną szynką. Wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połówki białek napełnij przygotowanym farszem. Farsz możesz dekoracyjnie wycisnąć przy użyciu szprycki lub rękawa cukierniczego. Jajka ułóż na półmisku.
Na sos groszek i pieczarki odcedź. Ogórki obierz. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Dodaj groszek i majonez, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem tatarskim polej nadziane jajka, posyp je posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz zaostrzyć smak sosu, możesz też do niego dodać trochę musztardy. Jeśli wolisz jednak łagodniejszy sos, połącz go z 1-2 łyżkami śmietany lub naturalnego jogurtu.
Po więcej inspiracji na dania z jaj zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na jajka faszerowane pieczarkami, a także na jajka w buraczanej zalewie.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: siostra-anastazja