Smakosze.pl Przepisy Doskonała sałatka ziemniaczana na ciepło według przepisu Strzelczyka
screeny z filmiku Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Doskonała sałatka ziemniaczana na ciepło według przepisu Strzelczyka

2 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcielibyście zjeść sycącą przekąskę? Taką, która potrafi zastąpić nawet obiad? Polecamy doskonałą sałatkę ziemniaczaną na ciepło według Tomasza Strzelczyka. Co prawda dominują w niej ziemniaki, ale nie brak też w niej mięsa i cebuli. Całość nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Przekonajcie się o tym sami.

Sałatka ziemniaczana kojarzy się z zimnym daniem, które jemy zwykle na przekąskę. Tomasz Strzelczyk postanowił jednak uczynić z sałatki bardzo pożywną potrawę, którą serwuje na ciepło. Dzięki temu można się nią najeść i rozgrzać.

Zdjęcia prezentowane w naszym materiale pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Doskonała sałatka ziemniaczana na ciepło według przepisu Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 2-3 duże cebule

  • ok. 75 dag ziemniaków

  • olej do smażenia

  • 2 ząbki czosnku

  • nasiona kolendry

  • pieprz, sól

  • koperek

Przygotowanie sałatki

Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w dużą kostkę. Rozgrzej dużą patelnię, wrzuć na nią mięso i smaż je, często mieszając, aż ładnie się zrumieni. Przełóż do salaterki.

Cebule obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na tłuszczu wytopionym z mięsa, tak by była miękka. Dodaj ją do mięsa.

Na patelnię wsyp ziemniaki, oprósz je solą i smaż na niedużym ogniu pod przykryciem, aż zrobią się miękkie i rumiane.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do mięsa i cebuli. W moździerzu rozdrobnij mniej więcej łyżeczkę kolendry, łyżeczkę soli i pół łyżeczki ziaren pieprzu.

Ziemniaki dodaj do mięsa i cebuli, całość posyp posiekanym koperkiem oraz przygotowaną mieszanką przypraw.

Więcej przepisów Tomasza Strzelczyka znajdziesz w naszym serwisie. Poznaj jego przepis na gotowany boczek , a także na kotlety pożarskie .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/constantinopris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy