Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.02.2022 01:00

Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie

Tomasz Strzelczyk, kotlety pożarskie
kadr z kanału Tomasza Strzelczyka ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone są jedną z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni. Ratują nas zwykle wtedy, gdy musimy szybko przygotować pożywny obiad. Klasyczne mielone robi się zwykle z mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego. Teraz jednak przedstawimy wam sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie. Też mielone, ale drobiowe.

Kotlety pożarskie są drobiową wersją mielonych. Dzięki temu, że zwykle robi się je z mięsa z kurczaka, są bardzo delikatne i niezbyt kaloryczne.

Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by nie wyszły zbyt twarde i suche. I tu właśnie z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji programu MasterChef. Zobaczcie, jak radzi przygotować kotlety pożarskie.

Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie

Składniki:

  • 50 dag filetów z piersi kurczaka

  • 50 dag mięsa z udek kurczaka

  • 35 dag chleba tostowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 kajzerki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 żółtka

  • 1 cebula

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów pożarskich

Chleb pokrój w kostkę, wysyp na dużą blachę, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż się lekko zrumieni. Wystudź go, pokrusz.

Kajzerki namocz w mleku. Mięso opłucz, oczyść ze skóry, przepuść przez maszynkę do mielenia.

Do mięsa dodaj odciśnięte bułki i żółtka oraz drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj mięsną masę, dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrób.

Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj z nich kotlety. Każdy obtocz w pokruszonym chlebie. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju.

Jeśli szukasz innych przepisów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę Karola Okrasy na kotlety mielone, a także przepis na soczyste mielone z majonezem.

grzanki z chleba
grzanki z chleba

Źródło zdjęcia: canva/PoppyB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis z książki "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", Tomasz Strzelczyk wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram