Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie
Kotlety mielone są jedną z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni. Ratują nas zwykle wtedy, gdy musimy szybko przygotować pożywny obiad. Klasyczne mielone robi się zwykle z mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego. Teraz jednak przedstawimy wam sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie. Też mielone, ale drobiowe.
Kotlety pożarskie są drobiową wersją mielonych. Dzięki temu, że zwykle robi się je z mięsa z kurczaka, są bardzo delikatne i niezbyt kaloryczne.
Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by nie wyszły zbyt twarde i suche. I tu właśnie z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji programu MasterChef. Zobaczcie, jak radzi przygotować kotlety pożarskie.
Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie
Składniki:
50 dag filetów z piersi kurczaka
50 dag mięsa z udek kurczaka
35 dag chleba tostowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kajzerki
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów pożarskich
Chleb pokrój w kostkę, wysyp na dużą blachę, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż się lekko zrumieni. Wystudź go, pokrusz.
Kajzerki namocz w mleku. Mięso opłucz, oczyść ze skóry, przepuść przez maszynkę do mielenia.
Do mięsa dodaj odciśnięte bułki i żółtka oraz drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj mięsną masę, dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrób.
Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj z nich kotlety. Każdy obtocz w pokruszonym chlebie. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju.
Jeśli szukasz innych przepisów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę Karola Okrasy na kotlety mielone, a także przepis na soczyste mielone z majonezem.
Źródło zdjęcia: canva/PoppyB
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis z książki "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", Tomasz Strzelczyk wyd. Znak