Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę
Macie ochotę na chleb o pysznej, przyjemnie chrupiącej skórce i niezwykle puszystym wnętrzu? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasz Strzelczyka. Jest prosty, choć wymaga cierpliwości. Podjęty wysiłek jednak się opłaci — tak dobrego pieczywa dawno nie jedliście.
Chleb jest jednym z popularniejszych produktów spożywczych. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania smacznych kanapek z wybornymi pastami warzywnymi m.in. wegetariańskim smalcem czy smarowidłem z ogórkiem kiszonym . Sprawdzona receptura Strzelczyka pozwala na przygotowanie wyśmienitego pieczywa zaledwie z czterech składników. Tak prosto jeszcze nie było.
Przepis na chrupiący chleb według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
15 g świeżych drożdży
-
1 kg mąki pszennej uniwersalnej
-
800 ml letniej wody
-
20 g soli
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy wprost większej do miski. Dodajemy do nich wodę i mieszamy. Następnie wsypujemy sól. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę. Łączymy ją z przegotowanym rozczynem.
Dłonią wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Wtedy odkładamy je na 20 minut , uprzednio przykrywając je folią spożywczą, by nie obeschło. Ponownie zagniatamy, naciągając je z dołu do góry.
Wyrabianie wraz z naciąganiem powtarzamy jeszcze czterokrotnie, za każdym razem odmierzając 20 minut między procedurami. Na koniec odstawiamy ciasto w cieplejsze miejsce na 8 do 10 godzin.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i formujemy na oprószonej mąką desce. Dzielimy je na dwie porcje i pozostawiamy jeszcze na godzinę pod przykryciem. Do piekarnika wstawiamy naczynie, w którym będziemy piec chleb i ustawiamy grzanie na 250 stopni Celsjusza.
Gdy już się nagrzeje, ostrożnie umieszczamy tam chleb. Moczymy jego wierzch i przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 25 minut, po czym dopiekamy jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Skorka powinna pięknie się zrumienić. Wypiek studzimy na kratce.
Źródło zdjęcia: canva/Ciprian Savischi, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy