Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych. Prosto, tanio i smacznie
Ogórki kiszone są zdrowym i bardzo smacznym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zmieszane z ciecierzycą i cebulką mogą stanowić doskonałe smarowidło do chleba. Kanapki z taką pastą będą niezwykle sycące. Skusicie się?
Pasty do kanapek są doskonałym pomysłem nie tylko na śniadanie. Po wegańskim smalczyku z fasoli, który doskonale smakował z ogórkami kiszonymi, przyszedł czas na pastę, w której kiszony specjał zagra pierwsze skrzypce. Lekko kwaśne, sycące i pyszne — spróbujcie koniecznie.
Przepis na pyszną pastę kanapkową z ogórków kiszonych
Składniki:
50 g ogórków kiszonych
1 puszka ciecierzycy
50 g cebuli
1 łyżeczka oleju
1 łyżka musztardy
sól i pierz w ilości do smaku
płaty nori (opcjonalnie)
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sicie. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia wraz z posiekaną i skrojonymi niedbale ogórkami. Wlewamy olej.
Dodajemy musztardę i pokruszony płat nori, jeśli go używamy. Składniki blendujemy. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze chlebem, posypane szczypiorkiem.
Wskazówki:
Płat nori nie jest obowiązkowym elementem, ale warto go dodać. Nada paście przyjemnego rybnego posmaku.
Upewnijcie się, że do przygotowania pasty wykorzystujecie ogórki kiszone. Wyrób kwaszony nie będzie miał tak wyrazistego smaku.
Jeżeli nie odpowiada wam ostry smak cebuli, możecie ją sparzyć wrzątkiem. Wtedy będzie znacznie łagodniejsza. Możecie też jej po prostu nie dodawać.
Nie wylewajcie płynu z puszki. Aquafaba przyda się do przyrządzenia wegańskiego majonezu.
Źródło zdjęcia: canva/kwasny221
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kotlety schabowe marynowane w kefirze i cebuli. Wychodzą soczyste za każdym razem
Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Źródło: healthyvegan