Smakosze.pl Przepisy Doskonały patent Ani Starmach na żurek w chlebie. Hit nie tylko na Wielkanoc
Pawel Wodzynski/East News; canva/zi3000, Getty Images

Doskonały patent Ani Starmach na żurek w chlebie. Hit nie tylko na Wielkanoc

8 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny żurek w chlebie jest w pewnym sensie symbolem Wielkanocy, jednak warto przyrządzać go nie tylko w czasie świąt. Ania Starmach zaprezentowała własny przepis na tę kultową zupę. Jej patentem jest podpieczenie uprzednio wydrążonego bochenka chleba, aby zwiększyć jego odporność na nasiąkanie płynem.

Żurek w chlebie od Ani Starmach jest idealnym daniem, aby wywołać zachwyt wśród swoich domowników. Tak podane tradycyjne polskie danie daje wyjątkowe wrażenie, którego się nie zapomina.

Naturalnie niektórzy mogą mieć obawy, że pieczywo nie jest wystarczająco wytrzymałe, aby skutecznie utrzymało dużą ilość gorącego płynu. Dlatego Starmach podpieka bochenki chleba przed zalaniem zupą w piekarniku, minimalizując ryzyko przesiąknięcia.

Przepis na żurek w chlebie od Ani Starmach

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1 cebula

  • 1 por

  • pół selera

  • 1,5 l wody

  • 4 kawałki białej kiełbasy

  • 4 suszone grzyby

  • 500 g ziemniaków

  • 8 jajek na twardo

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 4 okrągłe bochenki chleba

  • 2 szklanki zakwasu

  • pieprz

Zacznij od umycia i obrania marchewek, pietruszek, pora i selera. Cebulę obierz, opal nad palnikiem. Wrzuć je wszystkie do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 40 minut, po czym wyłów warzywa.

Do bulionu wrzuć posiekane, namoczone grzyby, umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę, majeranek i gotuj przez około 20 minut. Wyciągnij kiełbasę i odstaw ją na bok.

Do garnka wlej zakwas, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj kilka minut. Chleby wydrąż w środku i podpiecz je w temp 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Dopraw żurek chrzanem. Każdy chleb wypełnij dwoma jajkami, jedną kiełbasą oraz dużą ilością żurku. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.

Żurek w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/gbh007, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy