Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne

Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne

Puszyste racuchy
canva/PingPongCat

Racuchy najczęściej kojarzą nam się z delikatnymi drożdżowymi placuszkami z dodatkiem jabłka. Tym razem jednak przygotujemy je nieco inaczej. W przepisie bowiem wykorzystamy maślankę i sodę oczyszczoną. Koniecznie spróbujcie — efekt was zachwyci.

Racuchy na maślance i sodzie wychodzą równie puszyste co klasyczne, dobrze nam znane placuszki przyrządzane na drożdżach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak subtelny i dobrze zbalansowany. Będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Skusicie się?

Przepis na doskonałe racuchy na maślance i sodzie

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 szklanki maślanki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 jajo

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko. Łączymy je ze sobą przy pomocy rózgi. Wsypujemy mąkę, cukier i sól.

Starannie miksujemy składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy sodę i mieszamy je przez dłuższą chwilę. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło.

Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o wysokość około 3 mm. Łyżką formujemy placki i smażymy je przez 3 minuty z każdej strony. Jeżeli robią się rumiane zbyt szybko, należy zmniejszyć moc palnika.

Jeśli szukacie innych przepisów na racuchy, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na lekkie racuchy z piekarnika, a także niezwykły patent na ten specjał z dodatkiem mąki gryczanej.

Racuchy można posypać cukrem pudrem
Racuchy można posypać cukrem pudrem

Źródło zdjęcia: canva/SimoneVanummissen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram