Smakosze.pl Przepisy Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
canva/AnaMOMarques

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

10 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe bułki poznańskie przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Puszyste, miękkie, delikatne o pięknym, złotym kolorze, znikną w mgnieniu oka. Poznaj doskonały przepis na domowe bułki poznańskie, będą jak z piekarni.

Pieczywo coraz bardziej drożeje, dobrym pomysłem jest więc pieczenie chleba i bułek w domowych warunkach. Przygotowanie pieczywa nie jest trudne, a nie ma nic lepszego od puszystej, jeszcze ciepłej bułki posmarowanej masłem.

Do przygotowania bułek potrzebujesz kilku prostych składników. Pamiętaj, że drożdże potrzebują odpowiednich warunków, aby urosły. Zaczyn i ciasto rób zawsze z dodatkiem ciepłej wody i mleka. Zimne lub gorące produkty nie ruszą drożdży, a ciasto nam nie urośnie.

Piekarnik nastaw na 220 stopni, na dół urządzenia koniecznie postaw naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób bułki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i jednocześnie lekko chrupiące, ale się nie wysuszą.

Wypróbuj również sprawdzony przepis na domowy chleb . Chrupiące, pachnące pieczywo smakuje jak z piekarni.

Przepis na domowe bułki poznańskie

Składniki na 10 bułek:

  • 400 g mąki typu 750

  • 120 ml mleka

  • 16 g świeżych drożdży

  • 180 ml ciepłej wody

  • łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić domowe bułki poznańskie?

Drożdże pokrusz, przełóż do miski, dodaj cukier, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej, ale niegorącej wody i dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże urosły.

Zaczyn przełóż do większej miski, dodaj resztę mąki, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól i mieszaj mikserem, najlepiej przy pomocy haków, aby ciasto dobrze się wyrobiło.

Ciasto obsyp delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło. Po tym czasie z ciasto podziel na 10 kawałków, z każdego uformuj kulę, w razie potrzeby podsypuj mąkę.

Wszystkie bułki przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pośrodku każdej kuli zrób wyraźne wgniecenie, charakterystyczne dla bułek poznańskich.

Bułki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Bułki piecz około 12-15 minut na złoty kolor, smacznego.

Ciasto na bułki

Źródło zdjęcia: canva/ Serkan Toröz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marlenagotuje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy