4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?
4 maja obchodzimy Dzień Piekarza. Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na domowy, chrupiący chleb, który będzie smakować jak z piekarni. Poznaj przepis na wyśmienity chleb z dodatkiem kminku, maku lub słonecznika. Podaj go z masłem, a zniknie tego samego dnia.
Praca w piekarni nie jest łatwą pracą. Już poprzedniego dnia przygotowywane są wszystkie produkty i ciasto na bułki, chleb i inne wypieki, abyśmy z samego rana mogli cieszyć się ciepłym, chrupiącym pieczywem.
Chleb wymaga długiego czasu przygotowywania, ciasto musi być wyrabiane kilkukrotnie, aby było idealnie miękkie. Musi również odpoczywać i rosnąć w suchym i ciepłym miejscu. Do wyrabiania domowego chleba najlepiej sprawdzą się specjalne haki, które dodatkowo spulchnią ciasto.
Pieczenie bochenków również wymaga większej uwagi. Najsmaczniejszy chleb uzyskasz, kiedy będziesz stopniowo zmniejszać temperaturę pieczenia, a pod koniec spryskasz cały piekarnik i pieczywo zimną wodą- będzie wtedy chrupiące i idealnie upieczone.
Przepis na chleb jak z piekarni
Składniki:
600 g mąki typ 750
15 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
350 ml ciepłej wody
kminek, mak lub słonecznik do posypania
Jak przygotować chleb jak z piekarni?
Świeże drożdże pokrusz i rozpuść z cukrem w niewielkiej ilości ciepłej wody, odstaw, żeby rozczyn ruszył. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj ruszone drożdże i wlej resztę ciepłej wody, wyrób ręcznie lub mikserem, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na kolejną godzinę. Masę kolejny raz wyrób i uformuj z niej chleb, następnie przykryj go i odstaw na godzinę w suche i ciepłe miejsce.
Bochenek natnij w kilku miejscach, oprósz kminkiem lub innymi ziarnami i wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika z opcją pieczenia góra- dół, piecz 10 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 210 stopni C, piecz kolejne 10 minut, następnie ustaw 180 stopni C i piecz 30 minut. Chwilę przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i spryskaj wnętrze i bochenek zimną wodą- w ten sposób uzyskasz chrupiącą skórkę, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: superbiz.se.pl, wypiekibeaty.com.pl