Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.05.2022 11:13

4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?

4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?
canva/DaydreamsGirl

4 maja obchodzimy Dzień Piekarza. Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na domowy, chrupiący chleb, który będzie smakować jak z piekarni. Poznaj przepis na wyśmienity chleb z dodatkiem kminku, maku lub słonecznika. Podaj go z masłem, a zniknie tego samego dnia.

Praca w piekarni nie jest łatwą pracą. Już poprzedniego dnia przygotowywane są wszystkie produkty i ciasto na bułki, chleb i inne wypieki, abyśmy z samego rana mogli cieszyć się ciepłym, chrupiącym pieczywem.

Chleb wymaga długiego czasu przygotowywania, ciasto musi być wyrabiane kilkukrotnie, aby było idealnie miękkie. Musi również odpoczywać i rosnąć w suchym i ciepłym miejscu. Do wyrabiania domowego chleba najlepiej sprawdzą się specjalne haki, które dodatkowo spulchnią ciasto.

Pieczenie bochenków również wymaga większej uwagi. Najsmaczniejszy chleb uzyskasz, kiedy będziesz stopniowo zmniejszać temperaturę pieczenia, a pod koniec spryskasz cały piekarnik i pieczywo zimną wodą- będzie wtedy chrupiące i idealnie upieczone.

Przepis na chleb jak z piekarni

Składniki:

  • 600 g mąki typ 750

  • 15 g świeżych drożdży

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 350 ml ciepłej wody

  • kminek, mak lub słonecznik do posypania

Jak przygotować chleb jak z piekarni?

Świeże drożdże pokrusz i rozpuść z cukrem w niewielkiej ilości ciepłej wody, odstaw, żeby rozczyn ruszył. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj ruszone drożdże i wlej resztę ciepłej wody, wyrób ręcznie lub mikserem, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na kolejną godzinę. Masę kolejny raz wyrób i uformuj z niej chleb, następnie przykryj go i odstaw na godzinę w suche i ciepłe miejsce.

Bochenek natnij w kilku miejscach, oprósz kminkiem lub innymi ziarnami i wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika z opcją pieczenia góra- dół, piecz 10 minut.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 210 stopni C, piecz kolejne 10 minut, następnie ustaw 180 stopni C i piecz 30 minut. Chwilę przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i spryskaj wnętrze i bochenek zimną wodą- w ten sposób uzyskasz chrupiącą skórkę, smacznego.

Upieczone bochenki chleba

Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: superbiz.se.pl, wypiekibeaty.com.pl

Tagi: Chleb Ciasto