Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu
Botwinka przepisu Jakuba Kuronia to danie, które musi znaleźć się w Twoim wiosennym menu. Lekka, pożywna i przede wszystkim zdrowa zupa to doskonały smak i prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Poznaj przepis Kuronia na niezapomnianą botwinkę na bulionie drobiowo- warzywnym, palce lizać.
Botwinka to jedna z moich ulubionych, wiosennych zup. Danie jest rewelacyjną opcją na obiad dla całej rodziny. Botwinka przepisu Jakuba Kuronia jest doskonale wyważoną zupą- gotowana na bulionie drobiowo- warzywnym jest jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Botwinkę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym koperkiem, posiekaną natką pietruszki. Każdy dodatek świetnie doprawi danie i sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest równie pyszna w wersji podstawowej, która przedstawiona jest poniżej.
Nowalijki, w tym właśnie młode buraki z łodygami i liśćmi to bogate źródło witamin, minerałów i silnych antyoksydantów. Młode warzywa zawierają duże ilości żelaza, potasu i witamin z grupy B.
Regularne spożywanie buraków między innymi skutecznie obniży poziom cholesterolu i cukru, usprawni proces produkcji i transportu krwi, a także obniży za wysokie ciśnienie tętnicze.
Szukasz pomysłu na kolację lub lekki i pożywny lunch? Przygotuj sałatkę z buraków z dodatkiem sera feta, rukoli i orzechów, jest przepyszna.
Przepis Kuronia na botwinkę
Składniki na około 4 porcje:
udko z kurczaka
duży pęczek botwiny z burakami
3 młode ziemniaki
korzeń pietruszki
marchewka
natka pietruszki
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
cebula
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
100 ml śmietany 30%
Jak zrobić botwinkę?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki cały pęczek pietruszki i gotuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu, wyjmij natkę.
W tym czasie buraczki pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulkę. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj buraki i smaż przez chwilę na wolnym ogniu, przełóż do garnka z zupą i gotuj 5 minut.
Łodygi i liście botwiny drobno posiekaj, najpierw do garnka dodaj łodygi, a po kolejnych 5 minutach gotowania liście i sok z cytryny, botwinkę gotuj jeszcze przez 3 minuty. Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot
Źródło: kuron.com.pl