Smakosze.pl Przepisy Doskonały przepis na pyszny żurek
canva/Bartosz Luczak

Doskonały przepis na pyszny żurek

22 września 2021

W chlebie, z kiełbasą i jajkiem, a nawet wegański — żurek występuje w wielu wersjach. Ilu smakoszy tyle opinii, która wersja tego tradycyjnego dania jest najlepsza. Przepis, który wam proponujemy, wprowadza radykalną zmianę — pominięcie zakwasu. Sprawdźcie, czym można go zastąpić bez utraty smaku.

Ta receptura odmieni wasze spojrzenie na żurek. Zastosowano w niej wodę spod ogórków. Dzięki temu czas przygotowania potrawy ulega znacznemu skróceniu. Zyskuje ona dodatkowy, wyjątkowego posmak, który z pewnością zachwyci niejednego amatora kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkowo pyszny żurek

Składniki:

  • 6 surowych białych kiełbasek

  • 2 ząbki czosnku bez łupiny

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1/2 cebuli

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 spory liść lubczyku

  • 2 szklanki wody z kiszonych ogórków

  • 50 ml śmietanki 12%

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Marchew, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy . Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. W drugim garnku z wodą umieszczamy umytą kiełbasę. Zagotowujemy ją, a następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną.

Włoszczyznę i kiełbasę gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści — laurowego i lubczyku. Wlewamy wodę spod ogórków , dodajemy majeranek i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Gotowy żurek zabielamy śmietanką , dodając ją ostrożnie tak, aby nie utworzyły się grudki. Jeżeli chcemy, by zupa była nieco lżejsza, możemy użyć jogurtu naturalnego. Podajemy ze świeżym pieczywem i jajkiem.

Więcej pomysłów na przygotowanie żurku znajdziecie na naszej stronie. Wśród nich m.in. żurek w wersji wegańskiej oraz wskazówki, które pomogą wam przygotować idealny zakwas .

ogórki
ogórki

Źródło zdjęcia: canva/ dianazh

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy