Doskonały przepis na pyszny żurek
W chlebie, z kiełbasą i jajkiem, a nawet wegański — żurek występuje w wielu wersjach. Ilu smakoszy tyle opinii, która wersja tego tradycyjnego dania jest najlepsza. Przepis, który wam proponujemy, wprowadza radykalną zmianę — pominięcie zakwasu. Sprawdźcie, czym można go zastąpić bez utraty smaku.
Ta receptura odmieni wasze spojrzenie na żurek. Zastosowano w niej wodę spod ogórków. Dzięki temu czas przygotowania potrawy ulega znacznemu skróceniu. Zyskuje ona dodatkowy, wyjątkowego posmak, który z pewnością zachwyci niejednego amatora kuchni polskiej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkowo pyszny żurek
Składniki:
-
6 surowych białych kiełbasek
-
2 ząbki czosnku bez łupiny
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
1/2 cebuli
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 spory liść lubczyku
-
2 szklanki wody z kiszonych ogórków
-
50 ml śmietanki 12%
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy . Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. W drugim garnku z wodą umieszczamy umytą kiełbasę. Zagotowujemy ją, a następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną.
Włoszczyznę i kiełbasę gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści — laurowego i lubczyku. Wlewamy wodę spod ogórków , dodajemy majeranek i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Gotowy żurek zabielamy śmietanką , dodając ją ostrożnie tak, aby nie utworzyły się grudki. Jeżeli chcemy, by zupa była nieco lżejsza, możemy użyć jogurtu naturalnego. Podajemy ze świeżym pieczywem i jajkiem.
Więcej pomysłów na przygotowanie żurku znajdziecie na naszej stronie. Wśród nich m.in. żurek w wersji wegańskiej oraz wskazówki, które pomogą wam przygotować idealny zakwas .
Źródło zdjęcia: canva/ dianazh
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy