Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na kresową wersję gołąbków
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.09.2021 02:00

Wyjątkowy przepis na kresową wersję gołąbków

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T195329.806
canva/ freeskyline

Gołąbki z kapusty to danie idealne na obiad. Zwykle nadziewa się je farszem mięsno-ryżowym, jednak dzisiaj podamy wam przepis na kresową wersję gołąbków. Nie ma w nich mięsa, ale farsz jest i tak pyszny i pożywny. Przekonajcie się sami.

Kuchnia kresowa jest bardzo smaczna, choć wykorzystuje dość proste składniki. Takie, jak chociażby kapusta, ziemniaki i cebula. Właśnie na nich będą bazować nasze gołąbki. W tym jarskim, ziemniaczanym farszu duże znaczenie ma cebula. Powinno być jej sporo i powinna być lekko przyrumieniona. Wtedy farsz, jak i cała potrawa zyskają pełny smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowny przepis na kresową wersję gołąbków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2 jajka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 2 szklanki bulionu

  • 2 listki laurowe

  • sól, pieprz

Przygotowanie kresowych gołąbków

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sitko, zawieś nad naczyniem, by odpłynął z nich nadmiar soku. Cebule obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na maśle, wystudź. Dodaj do startych ziemniaków, połącz z jajkami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Masę ziemniaczaną dopraw dość mocno solą i pieprzem.

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój z niej głąb. Umieść w dużym garnku wycięciem do dołu, zalej gorącą wodą. Gotuj kilka minut, aż wierzchnie liście zmiękną.

Kapustę ostrożnie wyjmij z gorącej wody, zdejmij elastyczne liście, wystudź. Twardą główkę kapusty ponownie włóż do wrzątku i obgotuj.

Z każdego liścia kapusty zetnij nożem zgrubiały nerw. Na każdym liściu kładź porcję ziemniaczanego farszu i uformuj gołąbek.

Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi, ułóż na nich dość ścisło gołąbki. Zalej je bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.

Gołąbki przed podaniem możesz okrasić zrumienionym boczkiem lub podać z gęstą śmietaną.

tarcie ziemniaków
tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram