Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na wegański żurek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.03.2021 01:00

Niezwykły przepis na wegański żurek

Żurek w bezmięsnej odsłonie
Canva.com / ahirao_photo

Żurek bez mięsa? Taki pomysł może wywołać zaskoczenie u wielu smakoszy. Jednak za sprawą odpowiednich dodatków kultowa zupa nie będzie wymagała dodatku produktów odzwierzęcych. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Żurek w wegetariańskiej odsłonie

Żurek często pojawiał się na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler. W klasycznym wydaniu zupy można znaleźć różne rodzaje mięs. Sprawia to, że nie jest ona najzdrowszym posiłkiem. 

Nie od dziś wiadomo, że mięso króluje w naszej rodzimej kuchni. Polacy jadają go stanowczo zbyt wiele i często zapominają o tym, jak istotne w codziennej diecie są warzywa. Żurek wegański pozwoli nam na zastąpienie mięsa.

Żurek bez większych problemów można przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy wykorzystać odpowiednie składniki. Mowa o wędzonej papryce, wędzonym tofu oraz chrzanie. W żurku zagoszczą także pieczone ziemniaki.

Receptura, która pozwoli nam przygotować niecodzienny żurek

Przepis na wyborny żurek jest bardzo prosty. Każdy smakosz powinien sobie z nim poradzić. Po recepturę powinny sięgnąć osoby, które szukają zdrowszych alternatyw dla kuchni tradycyjnej, nie tracąc przy tym fantastycznego smaku. Jakie składniki musimy przygotować?

Żurek:

  • 2 litry wody

  • 2 marchewki

  • seler

  • pietruszka

  • por

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 6 suszonych grzybów

  • natka pietruszki

  • pęczek koperku

  • 300 ml zakwasu żytniego

  • ogórek kiszony

  • 2 g majeranku

  • 30 g tartego chrzanu

  • 15 ml oleju

  • opakowanie wędzonego tofu

Pieczone ziemniaki:

  • 5 ziemniaków

  • ząbek czosnku

  • 2 g lubczyku

  • 2 g majeranku

  • 2 g pietruszki

(Canva.com / Dar1930)

Jak przyrządzić wegański żurek?

Na początku starannie myjemy włoszczyznę. Umieszczamy ją w garnku z przyprawami oraz natką pietruszki i koperkiem. Dolewamy zimną wodę. Rozpoczynamy gotowanie. Pamiętajmy, że wywar musi delikatnie pykać. Podgrzewanie składników powinno trwać 1,5 godziny.

Po tym czasie odławiamy włoszczyznę i wzbogacamy nasz wywar o zakwas żytni, chrzan, majeranek i pokruszone suszone grzyby. Ząbki czosnku rozgniatamy i po 5 minutach dodajemy do zupy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy nim naszą zupę, która powinna cały czas się podgrzewać.

Ziemniaki obieramy, mieszamy z olejem i przyprawami, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Żurek zdejmujemy z ognia. Serwujemy go z pokrojonym wędzonym tofu i złocistymi ziemniakami. Warto również sięgnąć po żurek w staropolskiej odsłonie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla; Jadłonomia; Kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis