Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby
Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!
Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj. )
Prosty przepis na marynowane grzyby
Marynowane grzyby są nie lada rarytasem. Sezon na leśne smakołyki trwa w najlepsze. W związku z tym warto wiedzieć, jak przygotować je prawidłowo. Co nam będzie potrzebne?
Składniki:
-
2 kg grzybów
-
1 cebula
Zalewa:
-
4 szklanki wody
-
1 szklanka octu 10%
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżeczki soli
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
1 łyżka gorczycy
-
1 łyżka ziaren pieprzu
Jak marynować grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku
Dokładnie oczyść i opłucz grzyby. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.
Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku składniki: wodę, ocet, cukier, sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz.
Zagotuj duży garnek z wodą, włóż do niego grzyby oraz cebulę, całość gotuj przez około 5 minut. Odcedź i włóż do suchych słoiczków, wypełniając je do 3/4 objętoś ć. Zalej grzyby wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręć je pokrywkami, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia, a następnie przenieś do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie więcej cudownych przepisów m.in. na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane kurki oraz marynowanego bakłażana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze
-
Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku
źródło: kwestia smaku