Smakosze.pl Przepisy Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby
canva/CCat82

Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!

Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj. )

Prosty przepis na marynowane grzyby

Marynowane grzyby są nie lada rarytasem. Sezon na leśne smakołyki trwa w najlepsze. W związku z tym warto wiedzieć, jak przygotować je prawidłowo. Co nam będzie potrzebne?

Składniki:

  • 2 kg grzybów

  • 1 cebula

Zalewa:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 1 łyżka gorczycy

  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Jak marynować grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku

Dokładnie oczyść i opłucz grzyby. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.

Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku składniki: wodę, ocet, cukier, sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz.

Zagotuj duży garnek z wodą, włóż do niego grzyby oraz cebulę, całość gotuj przez około 5 minut. Odcedź i włóż do suchych słoiczków, wypełniając je do 3/4 objętoś ć. Zalej grzyby wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręć je pokrywkami, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia, a następnie przenieś do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie więcej cudownych przepisów m.in. na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane kurki oraz marynowanego bakłażana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy