Smakosze.pl
Marynowany bakłażan

Canva / FotografiaBasica

Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Bakłażan w aromatycznej marynacie

Bakłażan bez wątpienia wyróżnia się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zapiekankę na bazie tego warzywa. Tym razem wypróbujemy recepturę na marynowaną odsłonę bakłażana.

Marynowany bakłażan z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią specjały o wyrazistym smaku. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 4 okazałe bakłażany

  • główka czosnku

  • świeża bazylia

  • rozmaryn

  • 350 ml oliwy

  • 60 ml octu winnego

  • sól

  • pieprz

Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie

Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować marynowane bakłażany?

Na początku bakłażany myjemy i osuszamy. Odcinamy ich końcówki. Następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozdrobnione warzywo solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie powinno ono puścić soki.

Czosnek obieramy z łupin i siekamy. Podsmażamy go lekko na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałą część tłuszczu łączymy z octem, solą i pieprzem. Marynata powinna być jednolita. Bakłażany odsączamy z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Plastry podsmażamy z obu stron. Układamy je warstwami w słoikach naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami. Całość zalewamy marynatą. Warto kilkukrotnie zamieszać słoiki. Wówczas będziemy mieć pewność, że zalewa dotarła we wszystkie zakamarki.

Marynowany bakłażan powinien być przechowywany w lodówce. W takich warunkach zachowa świeżość przez około tydzień. Godny uwagi jest także przepis na marynowaną paprykę.

Marynowany bakłażan smakuje obłędnie

Marynowany bakłażan smakuje obłędnie

Canva / Lena_Zajchikova

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Magazyn kulinarny

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >
patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >