Smakosze.pl
Marynowany bakłażan

Canva / FotografiaBasica

Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.

Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Bakłażan w aromatycznej marynacie

Bakłażan bez wątpienia wyróżnia się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zapiekankę na bazie tego warzywa. Tym razem wypróbujemy recepturę na marynowaną odsłonę bakłażana.

Marynowany bakłażan z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią specjały o wyrazistym smaku. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 4 okazałe bakłażany

  • główka czosnku

  • świeża bazylia

  • rozmaryn

  • 350 ml oliwy

  • 60 ml octu winnego

  • sól

  • pieprz

Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie

Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować marynowane bakłażany?

Na początku bakłażany myjemy i osuszamy. Odcinamy ich końcówki. Następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozdrobnione warzywo solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie powinno ono puścić soki.

Czosnek obieramy z łupin i siekamy. Podsmażamy go lekko na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałą część tłuszczu łączymy z octem, solą i pieprzem. Marynata powinna być jednolita. Bakłażany odsączamy z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Plastry podsmażamy z obu stron. Układamy je warstwami w słoikach naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami. Całość zalewamy marynatą. Warto kilkukrotnie zamieszać słoiki. Wówczas będziemy mieć pewność, że zalewa dotarła we wszystkie zakamarki.

Marynowany bakłażan powinien być przechowywany w lodówce. W takich warunkach zachowa świeżość przez około tydzień. Godny uwagi jest także przepis na marynowaną paprykę.

Marynowany bakłażan smakuje obłędnie

Marynowany bakłażan smakuje obłędnie

Canva / Lena_Zajchikova

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Magazyn kulinarny

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

babka ziemniaczana

Przepisy

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Czytaj więcej >
faworki

Przepisy

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Czytaj więcej >

Przepisy

Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na czosnkową herbatę na odporność

Czytaj więcej >