Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 28.07.2021 02:00

Przepis na marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie

Kurki w przepysznej odsłonie
Canva / mholka

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wyśmienite grzyby często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Każdy, kto uwielbia kurki, powinien spróbować grzybów w niecodziennej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurki w słodko-kwaśnej zalewie zachwycą najbliższych

Bez wątpienia kurki cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Można wykorzystać je w kuchni na liczne sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by kurki nie odstraszały goryczą.

Tym razem wypróbujemy przepis na kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Specjał przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom marynowanych grzybów. Podczas przygotować należy uważać, by nie gotować kurek zbyt długo. W przeciwnym wypadku ich smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 kg niewielkich kurek

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 370 ml octu spirytusowego 10%

  • 1 l wody

  • 35 g cukru

  • 35 ml miodu

  • 15 g soli

  • 4 liście laurowe

  • 10 goździków

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 g cynamonu

Niezawodny przepis na kurki w wyjątkowym wydaniu

Na początku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wzbogacamy ją o cukier, sól, przyprawy oraz ocet. Wszystko podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód. Zalewę przecedzamy przez sitko.

Cebulę i marchewki oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je przez chwilę w wodzie. Po wszystkim warzywa odcedzamy i odkładamy na bok. Teraz weźmiemy się za nasze kurki.

Grzyby oczyszczamy. W jednym z poprzednich artykułów wyjaśnialiśmy, jak to zrobić. Czyste kurki umieszczamy w osolonym wrzątku na minutę. Odsączamy je z wody i przekładamy do słoików. Obok nich umieszczamy marchewkę i cebulę.

Wszystko uzupełniamy o gorącą zalewę. Warto przemieszać składniki, wówczas pozbędziemy się zbędnych pęcherzyków powietrza. Słoiki solidnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kurki słodko-kwaśne powinny być gotowe najwcześniej po 2 tygodniach.

Kurki w wyjątkowym wydaniu
Kurki w wyjątkowym wydaniu

Canva / mholka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaczna pyza

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kurki Grzyby