Smakosze.pl Przepisy Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś
Canva / Piotr Krzeslak

Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś

5 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.

Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.

Przepis na pieczeń drobiową o smaku gyrosa

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z kurczaka

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 czerwona papryka

  • 2 cebule

  • 3 ogórki konserwowe

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawa gyros

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • tłuszcz oraz bułka tarta do wysypania formy

Jak zrobić domową obłędną pieczeń?

Przygotuj warzywa do pieczeni . Paprykę umyj, oczyść, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju . Ogórki podziel na porównywalne do papryki kawałki. Cebulę wraz z czosnkiem obierz i drobno posiekaj .

Mięso na pieczeń przełóż do miski . Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i dodaj do mielonego kurczaka . Dołóż pokrojone warzywa, całość dopraw obficie przyprawą gyros, solą oraz pieprzem . Składniki wymieszaj i wyrób na jednolitą masę .

Keksówkę wysmaruj odrobiną tłuszczu i wysyp bułką tartą . Do tak przygotowanej formy przełóż mięso na pieczeń . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50-60 minut . Danie podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami . W piekarniku możesz przyrządzić soczysty boczek z babcinego przepisu . Żeberka z miodem i musztardą zachwycą smakiem bez rujnowania portfela .

Canva / slovegrove
Canva / slovegrove

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy