Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi pączki z samych zdrowych składników. Nie wkłada ich do tłuszczu, ma lepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.02.2023 21:05

Lewandowska robi pączki z samych zdrowych składników. Nie wkłada ich do tłuszczu, ma lepszy patent

pączki
Canva / piotr_malczyk ; CHRISTOF STACHE / AFP / East News

Anna Lewandowska ma zdrowy sposób nawet na Tłusty Czwartek. Nad tradycyjne smażone pączki przedkłada swoje własne- pieczone. Dzięki temu jej przysmaki mają obniżoną zawartość tłuszczu i są mniej tuczące. Celebrytka zaręcza, że są przy tym wyjątkowo pyszne.

Pączki Anny Lewandowskiej nie zawierają w sobie także mąki pszennej ani białego cukru. Zamiast tego żona słynnego piłkarza używa zdrowych zamienników. Do środka wkłada domowe powidła z jabłkami. Warto sprawdzić ten zdrowy i smakowity patent.

Anna Lewandowska poważnie podchodzi do kwestii żywienia siebie i członków swojej rodziny. Unika uzależniających jej zdaniem tłuszczów cukierniczych oraz cukru białego. Na odstępstwa od diety nie pozwala sobie nawet na takie okazje, jak Tłusty Czwartek. Dzięki temu możemy poznać jej pomysłowe patenty na zdrowe alternatywy na rozmaite przysmaki.

Przepis na pączki Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 180 ml mleka ryżowego lub kokosowego

  • 300 g mąki jaglanej

  • 100-120 ml oleju kokosowego (lub masło klarowane)

  • szczypta wanilii

  • szczypta cynamonu

  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego

  • 4-5 łyżek powideł

  • 100 g cukru kokosowego lub syropu klonowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak przygotować doskonałe pączki bez smażenia?

Olej kokosowy do pączków przełóż do niewielkiego słoiczka. Wstaw go do garnuszka z gorącą wodą. Tłuszcz mieszaj do momentu, aż stanie się płynny.

Mleko ryżowe wlej do miski. Dodaj do niego mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i płynny olej. Dołóż też cukier kokosowy lub syrop klonowy. Składniki ciasta na pączki wymieszaj za pomocą miksera.

Przygotuj foremki do pieczenia. W każdą z nich nakładaj porcję ciasta do połowy, dodawaj łyżkę powideł i przykrywaj je resztą masy. Pączki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowym smakołykom przed podaniem pozwól wystygnąć we wnętrzu piecyka. Wiemy, czy bardziej niezdrowe są pączki czy faworki. Klasycznym przepisem na pączki podzielił się Robert Makłowicz.

Canva / Amawasri
Canva / Amawasri

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba