Soczyste żeberka pieczone w miodzie i musztardzie. Idealny obiad
Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie są przepysznym wariantem tego popularnego dania. Musztarda nadaje mięsu pikantności, miód zaś intrygującą nutkę słodyczy. Dzięki karmelizacji cukru zawartego w miodzie, żeberka po upieczeniu wychodzą rumiane i chrupiące.
Aby przygotować żeberka pieczone, musisz nabyć odpowiedni kawałek mięsa. Wśród żeberek rozgraniczamy te na zupę, oraz bardziej treściwe i mięsne, idealne do grillowania czy pieczenia. Przed pieczeniem żeberek musisz pokroić je na kawałki. Podzielone w ten sposób mięso upiecze się dużo szybciej, niż takie pozostawione w całości.
Pieczone żeberka to przepis dla każdego
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych mięsnych
5 łyżek dobrej musztardy
4 łyżki miodu
5-6 ząbków czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
5 łyżek sosu sojowego
Jak przygotować pyszne pieczone żeberka
Żeberka wieprzowe opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój je na równe kawałki. Każdy z kawałków powinien składać się z jednej kostki otoczonej mięsem.
Składniki marynaty do żeberek dokładnie wymieszaj. Miód, musztarda i sos sojowy mają zupełnie inną gęstość. żeby dokładnie je połączyć, możesz użyć kuchennej trzepaczki do jajek.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Mięso a żeberka natrzyj czosnkiem a także dolą i pieprzem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Całość odstaw do lodówki na 7-8 godzin.
Żeberka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. godzinę pod przykryciem. Po tym czasie wyłóż mięso na blaszkę piekarnika i polej każdy kawałek sosem zgromadzonym w naczyniu żaroodpornym. Opiecz je przez kolejne 10-15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami. Wypróbuj żeberka pieczone w sosie pomidorowym. Wyśmienita jest też ich wariacja pieczona w kapuście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny