Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.02.2023 22:06

Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki

zupa pomidorowa
Canva / ambrozinio

Robert Makłowicz przygotował zupę pomidorową. Nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie oryginalny dobór dodatków. Kucharz do swojej pomidorówki wrzucił niespotykany w niej zazwyczaj makaron orzo. Przyznac trzeba, że kluski przypominające do złudzenia ryż są bardzo sprytnym posunięciem.

Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zainspirowana jest greckim wariantem potrawy. Na słonecznych wyspach, poza orzo dodaje się do niej między innymi seler naciowy, wino czy cynamon. Tak przyrządzona zupa smakuje zupełnie inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Co ciekawe, można jeść ją zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na zupę pomidorową od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 duże dojrzałe czerwone pomidory

  • 1/2 l wody

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 niewielka cebula

  • 1 seler naciowy

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 1 płaska łyżka cukru

  • sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżeczki cynamonu

  • 3-4 łyżki makaronu typu orzo

Zupa pomidorowa z grecką nutą krok po kroku

Pomidory z puszki przełóż do garnka i dodaj do nich starte na grubych oczkach świeże pomidory. Pulpę zalej 2 szklankami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia na niewielkiej mocy palnika.

Cebulę usuń z łupiny i natnij na krzyż u podstawy. Selera naciowego oczyść i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i zmiażdż płaską częścią noża. Wszystkie warzywa dodaj do garnka z zupą pomidorową.

Do zawartości garnka dolej oliwę z oliwek oraz szklankę wina. Dopraw zupę pomidorową odrobiną cukru i cynamonu. Całość trzymaj na ogniu przez ok. 20 minut do momentu, aż seler naciowy zrobi się miękki.

Po upływie tego czasu usuń z zupy pomidorowej cebulę oraz czosnek. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wsyp do garnka makaron orzo i gotuj wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut. Zupa gotowa jest do podania, kiedy makaron zmięknie. Ciekawym zamiennikiem dla ryżu czy makaronu może być dobrze znany w naszej kuchni produkt. Tomasz Strzelczyk zna na zupę bezbłędny przepis.

Canva / bhofack2
Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2