Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów
Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.
Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.
Przepis na idealnie kremową duszoną marchewkę
Składniki:
-
ok. 5-6 dużych marchewek
-
2 łyżki masła
-
1-2 łyżeczki mąki
-
odrobina cukru
-
sól do smaku
Jak przygotować smakowitą duszoną marchewkę?
Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę . Włóż je do dużego garnka i zalej wodą . Płyn powinien całkowicie przykrywać warzywa .
Marchewkę ugotuj do miękkości . Następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz sól i cukier do smaku . Gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje .
Duszoną marchewkę oprósz mąką i mieszaj, aż zawartość garnka zgęstnieje . Po otrzymaniu pożądanej konsystencji, zdejmij całość z ognia . Duszoną marchewkę wymieszaj z pozostałym masłem, podawaj jako dodatek do obiadu . Idealnie komponuje się z klasycznymi daniami polskiej kuchni .
Koniecznie spróbuj także karmelizowanej marchewki z niezwykłymi dodatkami . Babcia Hela podzieliła się sposobem na wyśmienitą marchewkę z groszkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama