Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Hela nie ma z tym problemu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.10.2022 12:52

Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Hela nie ma z tym problemu

Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Genia nie ma z tym problemu, bo zawsze doprawia ją w prosty sposób
canva/papkin

Wiele osób źle doprawia marchewkę z groszkiem, przez co staje się mdła i niejadalna. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy, żeby jarzynka była pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj patent babci Heli na doskonałą marchewkę gotowaną z groszkiem.

Gotowana marchewka z groszkiem jest jak placki ziemniaczane z cukrem - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Marchewka z groszkiem często wychodzi mdła w smaku, przez co wiele osób z niej rezygnuje. Babcia Hela jarzynkę doprawia solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przez co potrawa zyskuje fantastyczny smak.

Marchewkę z groszkiem podamy do każdego dania, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Pasuje do mięsa pieczonego, smażonego, ryb i potraw wegetariańskich. Warzywa musimy najpierw ugotować, a następnie przesmażyć z niewielką ilością masła i mąki. Gotowaną marchewkę z groszkiem szczególnie polecam w okresie jesienno-zimowym. Podana na ciepło rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność.

Do przygotowania marchewki z groszkiem wykorzystajmy surową marchewkę i mrożony groszek. Jarzynka wyjdzie nie tylko smaczna i wartościowa, ale też bardzo apetyczna. Przekonajcie się o tym sami.

Marchewka z groszkiem z przepisu babci Heli

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła 82%

  • sól, pieprz

  • cukier

  • sok z cytryny

Jak zrobić popularną jarzynkę do obiadu z marchewki i groszku?

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj, aż będzie prawie miękka. Wtedy dodaj zamrożony groszek i gotuj warzywa, aż będą miękkie. Odsącz je na sicie.

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż, następnie dodaj warzywa i smaż kilka minut. Marchewkę z groszkiem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podaj na ciepło do obiadu.

Do obiadu doskonale sprawdzi się również surówka z czerwonej kapusty oraz rozgrzewająca surówka z cukinii.

Marchewka z groszkiem
canva/Hallgerd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary