Smakosze.pl Przepisy Dynia w słodko - kwaśnej zalewie
canva/Lena_Zajchikova

Dynia w słodko - kwaśnej zalewie

12 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski.

Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.

Przepis na dynię w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni

  • 4-6 goździków

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 szklanka octu 10 proc.

Przygotowanie dyni marynowanej

Oczyszczony miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Do gorącej zalewy włóż kawałki dyni, odstaw do wystygnięcia.

Kawałki dyni wyjmij z garnka łyżką cedzakową i włóż je do wyparzonych słoików. Do każdego dodaj też trochę goździków i gorczycy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pozostałą w garnku marynatę ponownie zagotuj. Zalej nią kawałki dyni znajdujące się w słoikach. Słoki zakręć, pasteryzuj ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Na naszych stronach znajdziesz inne inspiracje na dyniowe przysmaki. Zobacz jak przygotować leczo z soczewicą i dynią albo curry z dynią .

pokrojona dynia
pokrojona dynia

Źródło zdjęcia: canva/jordachelr

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy