Smakosze.pl Przepisy Dyniowe kopytka. O niebo lepsze niż ziemniaczane
canva/ revenaif

Dyniowe kopytka. O niebo lepsze niż ziemniaczane

11 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiesz, że na kluski nadają się nie tylko ziemniaki? Dziś proponujemy ci dyniowe kopytka. Są o niebo lepsze niż ziemniaczane, a do tego mają apetyczny, pomarańczowy kolor. Podaj je polane masłem, a jeszcze lepiej masłem podgrzanym z listkami świeżej szałwii lub tymianku. Prawdziwe niebo w gębie.

Kopytka to kluski, które kojarzą się zwykle z ziemniakami z poprzedniego dnia. Gdy nam bowiem zostaną gotowane ziemniaki z obiadu, chętnie przerabiamy je właśnie na kopytka. Kluski te są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Doskonałe do duszonych mięs i gulaszów.

Dziś jednak proponujemy wam zrobienie kopytek z innego, mniej oczywistego warzywa. Jest nim dynia, która podobnie jak ziemniaki, ma kruchy miąższ idealnie nadający się na kluski. Oczywiście nie każda odmiana dyni jest dobra na kopytka. Najlepiej zrobić je z dyni odmiany Hokkaido.

Przepis na kopytka z dyni

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni Hokkaido

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • sól

do polania:

  • ok. 5 dag masła

  • 2 gałązki świeżej szałwii lub tymianku

Przygotowanie kopytek z dyni

Dynię oczyść ze skóry i pestek, pokrój na kawałki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kawałki dyni. Piecz je ok. 25 minut w 180 st. C.

Kawałki dyni przestudź, zblenduj na jednolitą masę. Dodaj połowę mąki, jajko i dużą szczyptę soli. Wymieszaj składniki i zagniataj je, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Ciasto powinno wyjść dość zwarte.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj wałek, lekko go spłaszcz i pokrój na kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Kopytka wyjmij na talerze. Masło rozpuść na patelni, dodaj listki szałwii lub tymianku. Całość chwilę podsmaż, by zioła puściły aromat. Masłem polej kopytka. Na naszej stronie znajdziesz także przepis na klasyczne kopytka ziemniaczane oraz na kopytka z bobu .

dynia
canva/skarau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy