Smakosze.pl
Robisz kopytka z ziemniaków, mąki i jajek? Dodaj jeszcze 1 składnik. Będą cudownie mięciutkie

Screen z filmu pochodzi z kanału SkutecznieTv na YouTube

Robisz kopytka z ziemniaków, mąki i jajek? Dodaj jeszcze 1 składnik. Będą cudownie mięciutkie

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Domowe kopytka podane z boczkiem i cebulką to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka będą jeszcze lepsze i delikatniejsze, kiedy dodamy do nich kaszę mannę, będą mięciutkie i każdy zje je ze smakiem.

Kopytka to proste danie, które przygotujemy z kilku prostych składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli. Koniecznie dodajmy również niewielką ilość kaszy manny, to doskonały dodatek, który sprawia, że kopytka smakują rewelacyjnie.

Najprostszy sposób na grzybki w occie

Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki

CZYTAJ DALEJ

Kopytka możemy przygotować z młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane i ostudzone, dopiero wtedy możemy przygotować ciasto na kopytka.

Do kopytek przygotujmy skwarki z boczku i cebuli. Korzystam z boczku wędzonego, który najpierw podsmażam na maśle, następnie dodaje posiekaną cebulę i smażę przez kilka minut. Skwarki rewelacyjnie łączą się z delikatnym smakiem kopytek, nadając im charakteru.

Kopytka z dodatkiem kaszy manny, są pyszne i cudownie miękkie

Składniki:

  • 450 g ziemniaków

  • jajko

  • 4 duże łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Składniki na skwarki z boczku i cebuli:

  • łyżka masła

  • kawałek boczku wędzonego

  • cebula

Jak zrobić miękkie kopytka z dodatkiem kaszy manny? Podaj je z cebulką i boczkiem, będzie pysznie

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie, następnie obierz i ostudź. Zimne warzywa przeciśnij przez praskę, przełóż do większej miski.

Do miski wbij jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną, pszenną, kaszę mannę. Dodaj również szczyptę soli i wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj rulon i pokrój. Kopytka ugotuj w osolonej wodzie.

Do kopytek przygotuj skwarki: na maśle podsmaż pokrojony w kostkę boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut. Skwarkami polej kopytka i podaj, smacznego.

Pomysł na obiad? Zrób pyzy z mięsem z rosołu, nic się nie zmarnuje. Świetnym pomysłem są również kluski leniwe, idealne na danie dla całej rodziny.

Kasza manna do kopytek

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aleksandraw.blogspot



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >