Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.08.2022 18:47

Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę

papryka na przekąskę
canva/bart4u, Getty Images

Macie ochotę na niezwykłą, letnią przekąskę? Przygotujcie pieczoną paprykę z dodatkami. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest przepyszna. Już samo upieczenie nadaje warzywu przyjemnego, słodkawego smaku. Natomiast kilka prostych dodatków zamienia ją w specjał jak z najlepszej restauracji.

W sklepach i na straganach pojawiła się już papryka w całkiem przystępnych cenach. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją chrupać np. z dipem, dodawać do potraw duszonych i pieczonych, a także przerabiać na przetwory. My jednak proponujemy prostą i smaczną przekąskę z pieczonej papryki. Jest idealna także na kanapki.

Przepis na pieczoną paprykę z dodatkami

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 10 dag sera feta

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • oregano lub bazylia

  • pieprz

Przygotowanie pieczonej papryki na przekąskę

Papryki umyj, połóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz do czasu, aż ich skórka sczernieje. W czasie pieczenia obróć je, by równomiernie się przypiekły.

Gorące papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zamknij i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie z łatwością zdejmiesz skórkę z papryk. Usuń ją razem z nasionkami.

Oczyszczoną, upieczoną paprykę pokrój na kawałki. Posyp ją pokruszonym serem feta, oprósz pieprzem i ziołami.

Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej nią paprykę, delikatnie przemieszaj.

Wskazówka:

Tak przygotowaną paprykę możesz włożyć do słoiczka, wstawić do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, niezwykłe przekąski. Polecamy np. pieczarki z piekarnika, a także pieczony kalafior z curry.

papryka
canva/Leks_Laputin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: