Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę
Macie ochotę na niezwykłą, letnią przekąskę? Przygotujcie pieczoną paprykę z dodatkami. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest przepyszna. Już samo upieczenie nadaje warzywu przyjemnego, słodkawego smaku. Natomiast kilka prostych dodatków zamienia ją w specjał jak z najlepszej restauracji.
W sklepach i na straganach pojawiła się już papryka w całkiem przystępnych cenach. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją chrupać np. z dipem, dodawać do potraw duszonych i pieczonych, a także przerabiać na przetwory. My jednak proponujemy prostą i smaczną przekąskę z pieczonej papryki. Jest idealna także na kanapki.
Przepis na pieczoną paprykę z dodatkami
Składniki:
4 czerwone papryki
10 dag sera feta
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
oregano lub bazylia
pieprz
Przygotowanie pieczonej papryki na przekąskę
Papryki umyj, połóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz do czasu, aż ich skórka sczernieje. W czasie pieczenia obróć je, by równomiernie się przypiekły.
Gorące papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zamknij i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie z łatwością zdejmiesz skórkę z papryk. Usuń ją razem z nasionkami.
Oczyszczoną, upieczoną paprykę pokrój na kawałki. Posyp ją pokruszonym serem feta, oprósz pieprzem i ziołami.
Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej nią paprykę, delikatnie przemieszaj.
Wskazówka:
Tak przygotowaną paprykę możesz włożyć do słoiczka, wstawić do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, niezwykłe przekąski. Polecamy np. pieczarki z piekarnika, a także pieczony kalafior z curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: