Smakosze.pl Przepisy Dziadowskie krokiety z kapustą. Prosto i bez zawijania
canvaa/Syldavia

Dziadowskie krokiety z kapustą. Prosto i bez zawijania

5 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krokiety bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów są idealnym daniem w chłodne, deszczowe dni. Krokiety ziemniaczane z kaszą i ziemniakami nie wymagają smażenia naleśników i żmudnego zawijania farszu.

Krokiety bez zawijania możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do masy na krokiety potrzebujemy również ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, przesmażonej kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów.

Jesienią do krokietów bez zawijania polecam dodać świeże grzyby leśne. Zimą wykorzystajmy suszone grzyby. Do krokietów możemy dodać również pieczarki lub kurki. Grzyby koniecznie przesmażmy na maśle z dużą ilością cebuli i natką pietruszki. Aromatyczne dodatki wzmocnią smak krokietów.

Do krokietów bez zawijania wykorzystajmy kiszoną kapustę, najlepiej przesmażoną z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Kapustę, kaszę, ziemniaki i grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i z powstałej masy formujemy krokiety.

Proste krokiety bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów

Składniki:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków

  • szklanka białej kaszy gryczanej

  • kilka świeżych grzybów leśnych lub pieczarek

  • szklanka kiszonej kapusty

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić dziadowskie krokiety z kapustą i grzybami? Krokiety zachwycają smakiem

Kapustę kiszoną odsącz z wody i przesmaż na łyżce masła z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, odstaw. Kaszę ugotuj na sypko- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ugotuj, odcedź i odparuj ziemniaki.

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebule i natkę pietruszki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż woda częściowo odparuje , następnie dodaj natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę.

Z kapusty wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę, ziemniaki, kaszę i grzyby z cebulą wymieszaj i przepuść przez maszynkę do mięsa. Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem, wbij jajka, wymieszaj i uformuj krokiety.

Wszystkie krokiety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety podaj z domowym barszczem czerwonym , a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Krokiety bez zawijania
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 obiadów na polskim stole; Romana Chojnacka , Ewa Aszkiewicz; Wydawnictwo Publicat

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy