Dziadowskie krokiety z kapustą. Prosto i bez zawijania
Krokiety bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów są idealnym daniem w chłodne, deszczowe dni. Krokiety ziemniaczane z kaszą i ziemniakami nie wymagają smażenia naleśników i żmudnego zawijania farszu.
Krokiety bez zawijania możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do masy na krokiety potrzebujemy również ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, przesmażonej kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów.
Jesienią do krokietów bez zawijania polecam dodać świeże grzyby leśne. Zimą wykorzystajmy suszone grzyby. Do krokietów możemy dodać również pieczarki lub kurki. Grzyby koniecznie przesmażmy na maśle z dużą ilością cebuli i natką pietruszki. Aromatyczne dodatki wzmocnią smak krokietów.
Do krokietów bez zawijania wykorzystajmy kiszoną kapustę, najlepiej przesmażoną z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Kapustę, kaszę, ziemniaki i grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i z powstałej masy formujemy krokiety.
Proste krokiety bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów
Składniki:
-
szklanka ugotowanych ziemniaków
-
szklanka białej kaszy gryczanej
-
kilka świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
-
szklanka kiszonej kapusty
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2 cebule
-
2 jajka
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka masła
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić dziadowskie krokiety z kapustą i grzybami? Krokiety zachwycają smakiem
Kapustę kiszoną odsącz z wody i przesmaż na łyżce masła z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, odstaw. Kaszę ugotuj na sypko- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ugotuj, odcedź i odparuj ziemniaki.
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebule i natkę pietruszki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż woda częściowo odparuje , następnie dodaj natkę pietruszki i smaż jeszcze chwilę.
Z kapusty wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę, ziemniaki, kaszę i grzyby z cebulą wymieszaj i przepuść przez maszynkę do mięsa. Powstałą masę dopraw do smaku solą i pieprzem, wbij jajka, wymieszaj i uformuj krokiety.
Wszystkie krokiety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety podaj z domowym barszczem czerwonym , a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek
-
Obłędne kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Na końcu pamiętaj o 1 sztuczce
-
Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych
Źródło: 365 obiadów na polskim stole; Romana Chojnacka , Ewa Aszkiewicz; Wydawnictwo Publicat