Dzielę na plastry i kładę na grzejniku. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Co ma wspólnego kaloryfer z kulinariami? Okazuje się, że bardzo wiele. Za pomocą tego urządzenia możesz przygotować smakołyk, z którego korzystać będziesz cały rok. To tak proste, jak genialne.
Kaloryfer w zastosowaniu kuchennym
Coraz częściej odwracamy się od sklepowych gotowców, szukając sposobów na naturalne składniki w kuchni. Teraz możesz je przygotować z użyciem kaloryfera. Jest on bowiem doskonałym miejscem na przygotowanie naturalnych dodatków do rozgrzewającej herbaty.
Chyba każdy z nas lubi wypić szklankę herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Niestety nie zawsze mamy te owoce na podorędziu, a pozostawione napoczęte w kuchni szybko się zepsują. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pokroić je w plastry i ususzyć na zapas. Za chwilę przekonasz się, jakie to proste.
Cytryna do herbaty z grzejnika
Owoce cytrusowe są świetnym dodatkiem do herbaty . Nie tylko jednak cytryna i pomarańcze mogą uświetnić smak tego napoju. Nadadzą się także zioła, a wiosną i latem nawet owoce sezonowe, jak maliny i truskawki . Takie domowe suszki do herbaty gwarantują jej idealny smak.
Na rynku nie brakuje rozmaitych herbat smakowych . Producenci mogą do nich jednak dodawać sztuczne aromaty, a także konserwanty, Przygotowując własną mieszankę w domu mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do naszej filiżanki . Poniżej podpowiadamy, jak przygotować dodatki smakowe do herbaty.
Suszenie owoców w domu- w sam raz do herbaty
Metod na wysuszenie owoców w domu może być kilka . Niezależnie jednak od tego, którą wybierzemy, należy zacząć od dokładnego umycia cytrusów. Najlepiej wyszorować je szczoteczką, a następnie sparzyć wrzątkiem .
Umyte cytrusy kroimy na plastry . Optymalna grubość to ok. 0,5 centymetra. Teraz suszymy je za pomocą specjalnej suszarki, piekarnika, lub zwykłego kaloryfera .
Suszarka wysuszy cytryny do herbaty najszybciej, bo w ciągu ok. 4-5 godzin . Nie każdy ma jednak takie urządzenie w domu. W takim wypadku przyjdzie z pomocą piekarnik, któremu suszenie zajmie mniej więcej tę samą ilość czasu . Wystarczy nagrzać urządzenie do temperatury 80 stopni i włączyć program z termoobiegiem .
Metoda na kaloryferze jest chyba najłatwiejsza z wymienionych . Nie ponosisz bowiem żadnych dodatkowych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Połóż owoce na czystej gazie lub cienkiej ściereczce i umieść na górze wyczyszczonego kaloryfera .
Takie suszenie zajmie niego więcej czasu, bo nawet kilka dni . W domu zagości za to cudowny świeży zapach. Kiedy owoce są wysuszone, dodawaj je do dzbanka parzącą się herbatą i ciesz się wybornym smakiem na okrągło. Zapas przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu w suchym i zacienionym miejscu .
Sprawdź nasz sposób na szybkie rozmrożenie mięsa oraz zobacz, co jest największym błędem podczas mrożenia bigosu .