Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.01.2025 15:40

Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna

mandarynki i jajka
Fot. YouTube/Kuchnia Asena

Ten przepis podważa wszystko, co wiemy o ciastach z owocami. To ciasto powstaje dosłownie z mandarynek – a nie z mandarynkami, jak wiele innych. Warto zwrócić uwagę na ciekawy sposób przygotowywania go.

Ciasto z sokiem z mandarynek

Każde ciasto jest połączeniem składników płynnych i stałych. To jednak posuwa się bardzo daleko, jeśli chodzi o stosowanie tej zasady. Skutkiem zmiksowania mandarynek z jajkiem i mąką jest mocno owocowe ciasto, świetne jako przekąska.

Ciasto jest tak wilgotne, że aż prosi się, by przygotować je jako szarpane bułeczki. Wystarczy w tym celu pozwolić mu zrosnąć się jako pojedynczym kulkom Lekkie i puszyste ciasto z łatwością będzie się dało rwać, co doda frajdy przy jedzeniu tego mandarynkowego przysmaku.

miksowanie mandarynek
Fot. YouTube/Kuchnia Asena
Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem

Przepis na ciasto z mandarynek

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Autorzy nadziewają tam podobne bułeczki nutellą. Krem czekoladowy o dobrym składzie jest niezłym rozwiązaniem, jednak bułeczki takie obronią się nawet bez farszu.

Składniki

  • 450 g mąki (+ do podsypania)
  • 400 g mandarynek
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 30 ml oleju

Zmiksuj mandarynki z jajkami

Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do miski. Wybijamy jajko, dolewamy olej i mleko, dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę ręcznym blenderem.

Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Będzie ono rzadkie i kleiste. Formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią kuchenną i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na połowy, a następnie każdą z nich na 3-4 kawałki. Formujemy z nich kulki i układamy ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do drugiego wyrastania.

Po pół godziny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na serowe oponki i makowiec Heni Foks.

drożdżowe bułeczki
Fot. YouTube/Kuchnia Asena