Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposób
Konieczność rozmrożenia mięsa to bodaj jedyna wada procesu mrożenia. Na szczęście Ania Zyśk ma sposób, który pozwala zrobić to szybko i łatwo. Warto go naśladować.
Jak zamrażać i rozmrażać mięso
Mięso to wdzięczny kulinarny produkt, jeśli chodzi o zamrażanie go. Surowe można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jedyne wyzwanie to zachować odpowiednią strukturę, która sprawi, że ugotowana z rozmrożonego mięsa potrawa nie będzie niższej jakości, niż gdyby była ze świeżego.
Zazwyczaj obowiązuje tu zasada, że mięso należy jak najszybciej zamrażać i jak najwolniej rozmrażać. Oba te procesy mają jeden cel: najpierw – ściąć wodę w jak najdrobniejsze drobinki lodu, zamiast pozwolić jej łączyć się w większe grudki przed zamrożeniem. Zrobienie tego z sukcesem to dwie trzecie efektu.
Żadna cebula, żadne jabłko. Wątróbkę podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowaneRozmrażanie mięsa
Teraz trzeba już tylko odpowiednio je rozmrozić. Rzadko kiedy mamy luksus, by robić to po prostu przekładając mięso do lodówki. W ten sposób proces zajmie co najmniej kilka godzin. Niektórzy przyspieszają go namaczaniem w wodzie, która jednak psuje strukturę mięsa. Mikrofalówka też często nie daje zadowalających efektów.
Swój sposób na szybkie rozmrażanie mięsa bez psucia jego struktury pokazała Ania Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Pokazuje ona, jak doprowadzić mięso do temperatury pokojowej za pomocą dwóch garnków. To prosta, ale rzadko spotykana fizyka: dna garnków, zwłaszcza nowoczesnych, tworzone są specjalnie po to, by lepiej rozprowadzać ciepło.
Jak szybko rozmrozić mięso
Krok 1. Układamy mięso na dnie odwróconego garnka lub patelni.
Krok 2. Nakrywamy drugą patelnią i odstawiamy na dwadzieścia minut, aż mięso się rozmrozi.
Warto też pamiętać, by mrozić mięso mniejszymi partiami. W ten sposób szybciej się rozmraża.