Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych
Pixabay / Ajale

Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych

19 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.

Ogórki kiszone w wyjątkowej odsłonie

Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką przewagę mają nad konserwowym wydaniem . Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i warto o nie wzbogacić swój codzienny jadłospis. W paście znajdzie się jeszcze jeden składnik, który zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Tym razem ogórki kiszone wzbogacimy o makrelę. W jej wnętrzu skrywają się minerały takie jak magnez, potas i fosfor. Niepozorna ryba dostarcza również witamin z grupy B, witaminę A oraz witaminę D. Makrela reguluje ciśnienie krwi i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu .

Obok ogórków i makreli zagoszczą jajka oraz cebula. Wszystko bez większych problemów przekształcimy w wyborną pastę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy . Jakie składniki musimy przygotować?

  • 200 g makreli wędzonej

  • 3 ogórki kiszone

  • 3 jajka

  • 2 cebule

  • 20 g majonezu

  • 20 g jogurtu naturalnego

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / aga7ta)

Przepyszna pasta z ogórkami kiszonymi i makrelą

Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Warto poznać sposoby, które ułatwiają ich odpowiednie przygotowanie . Kiedy jajka już ostygną, obieramy je ze skorupek. Nie zaszkodzi umieścić ich wcześniej w zimnej wodzie.

Jajka kroimy w niewielką kostkę. Im będzie ona drobniejsza, tym lepiej. Podobnie rozdrabniamy ogórki kiszone i cebule. Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy ją na małe kawałki . Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu widelec.

Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone już same w sobie są słone, w związku z tym lepiej ostrożnie dozować przyprawy .

Pasta wykonana w ten sposób doskonale nadaje się jako śniadaniowy dodatek do pieczywa . Kanapki z takim specjałem z pewnością przypadną do gustu domownikom, którzy nie będą mogli się oprzeć pokusie w postaci dokładki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku; RMF24 Twoje Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy