Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
Jaglanka, czyli pożywny posiłek, przypominający dobrze znaną owsiankę, wzbogacona o owoce i orzechy to doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.
Czy jaglanka jest zdrowa?
Kasza jaglana to ziarno pełne białka, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Może mieć wiele korzyści zdrowotnych, pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi i cholesterolu. Ponadto jest bezglutenowa, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową.
Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej
Dzięki 9 gramom błonnika na 100 gramową porcję, jagły wspomagają zdrowe i regularne trawienie. Mogą również pomóc we wspieraniu zdrowej flory jelitowej, zapobiegając wrzodom trawiennym i zmniejszając ryzyko raka okrężnicy. Kasza jaglana jest bogata w katechiny, takie jak kwercetyna, które wspomagają pracę wątroby i nerek.
Jaglanka z płatków jaglanych
Ta ekspresowa, łatwa i kremowa jaglanka od razu stanie się waszym ulubionym sposobem na śniadanie. Dodaj swoje ulubione dodatki, w tym owoce, orzechy, nasiona, pestki, a otrzymasz sycące, bogate w składniki odżywcze danie.
Przepis na jaglankę z płatków jaglanych z pieczonymi truskawkami
Składniki:
Truskawki
-
4 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki
-
4 łyżeczki syropu klonowego
-
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Płatki jaglane
-
4 łyżeczki niesolonego masła
-
2 szklanki płatków jaglanych
-
4 szklanki mleka pełnego lub migdałowego (plus dodatkowe w razie potrzeby)
-
2 szklanki wody
-
1/4 łyżeczki soli
-
Nasiona konopi do posypania (łuskane)
-
Syrop klonowy do polewy
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Truskawki z syropem klonowym i kardamonem włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do pica.
-
Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż truskawki będą miękkie i puszczą sok.
-
Podgrzej małą patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i rozpuść. Dodać płatki jaglane i lekko opiekaj przez 3-4 minuty.
-
Dodaj mleko i wodę. Doprowadź do wrzenia, zagotuj na wolnym ogniu, przykryć i zostaw na kilka minut. Płatki jaglane powinny mieć konsystencję owsianki. Jeśli płatki nie są miękkie, dodaj trochę więcej mleka i gotuj dalej, aż płatki będą miękkie.
-
Podawać z prażonymi truskawkami, odrobiną gęstej śmietany lub mleka i posypką z łuskanych nasion konopi.