Tak upieczesz chleb bez grama mąki. Znika co do ostatniego okruszka

Chleby bez mąki występują coraz częściej także w zwykłych piekarniach. Oswajamy ten pomysł, choć z początku brzmi on dziwnie. Jednak chleby takie potrafią być pyszne i proste, a także bardzo zdrowe – jak wypadku tego chleba na twarogu i płatkach owsianych.
Chleb bez mąki
Co zyskujemy, eliminując z chleba mąkę? Oczywiście wszystko zależy od tego, na co ją zamieniamy. Jeśli będą to produkty takie jak słonecznik, dynia czy orzechy, otrzymujemy oleistą przekąskę, pełną zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. W wypadku takim jak nasz – dodając twaróg i otręby, wzbogacamy chleb przede wszystkim w białko.
Z chleba bez mąki eliminujemy też w dużym stopniu albo w całości – znów zależy od składników – gluten. Oczywiście, gluten czyni chleb pysznym, budując siatkę połączonych ze sobą cząsteczek, które utrzymują w miąższu wypieków pęcherzyki powietrza. Jednak sam w sobie jest też produktem wywołującym problemy trawienne u dużej części naszej populacji.

Chleb z twarogiem i otrębami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotowanie na spontanie. Autor proponuje tam siemię lniane i mak jako dodatki. W takich chlebach genialnie sprawdza się też czarnuszka – bardzo zdrowy składnik, który świetnie uzupełnia pieczywo bez mąki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g twarogu
- 5 jajek
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- ½ szklanki nasion dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól

Jak upiec chleb bez mąki
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy ½ łyżeczki soli i rozdrabniamy widelcem lub mikserem. Wybijamy do miski jajka, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze raz do dokładnego połączenia składników.
Do masy wrzucamy kolejno wszystkie sypkie składniki oprócz 1 łyżki chii. Łopatką mieszamy po każdym dodatku, by otrzymać dobrze wyrobione serowe ciasto. Odstawiamy je na 10 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Keksówkę o długości ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i posypujemy pozostałą czarnuszką.
Chleb wypiekamy przez 50-60 minut, aż będzie złocisty. Po wyjęciu studzimy go na kratce. przekrajamy dopiero po przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na najlepszy żurek i niezwykły obiad z białej kiełbasy.






































