Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak upieczesz chleb bez grama mąki. Znika co do ostatniego okruszka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2025 20:58

Tak upieczesz chleb bez grama mąki. Znika co do ostatniego okruszka

Chleb bez mąki
Fot. YouTube/Gotowanie na Spontanie!

Chleby bez mąki występują coraz częściej także w zwykłych piekarniach. Oswajamy ten pomysł, choć z początku brzmi on dziwnie. Jednak chleby takie potrafią być pyszne i proste, a także bardzo zdrowe – jak wypadku tego chleba na twarogu i płatkach owsianych.

Chleb bez mąki

Co zyskujemy, eliminując z chleba mąkę? Oczywiście wszystko zależy od tego, na co ją zamieniamy. Jeśli będą to produkty takie jak słonecznik, dynia czy orzechy, otrzymujemy oleistą przekąskę, pełną zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. W wypadku takim jak nasz – dodając twaróg i otręby, wzbogacamy chleb przede wszystkim w białko.

Z chleba bez mąki eliminujemy też w dużym stopniu albo w całości – znów zależy od składników – gluten. Oczywiście, gluten czyni chleb pysznym, budując siatkę połączonych ze sobą cząsteczek, które utrzymują w miąższu wypieków pęcherzyki powietrza. Jednak sam w sobie jest też produktem wywołującym problemy trawienne u dużej części naszej populacji.

chleb w foremce
Fot. YouTube/Gotowanie na Spontanie!
Od lat wkładam to do kosza na śmieci. Najgorszy problem zniknął, jak ręką odjął

Chleb z twarogiem i otrębami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotowanie na spontanie. Autor proponuje tam siemię lniane i mak jako dodatki. W takich chlebach genialnie sprawdza się też czarnuszka – bardzo zdrowy składnik, który świetnie uzupełnia pieczywo bez mąki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ½ szklanki nasion dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól
twaróg i jajka
Fot. YouTube/Gotowanie na Spontanie!

Jak upiec chleb bez mąki

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy ½ łyżeczki soli i rozdrabniamy widelcem lub mikserem. Wybijamy do miski jajka, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze raz do dokładnego połączenia składników.

Do masy wrzucamy kolejno wszystkie sypkie składniki oprócz 1 łyżki chii. Łopatką mieszamy po każdym dodatku, by otrzymać dobrze wyrobione serowe ciasto. Odstawiamy je na 10 minut.

masa z ziarnami
Fot. YouTube/Gotowanie na Spontanie!

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Keksówkę o długości ok. 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i posypujemy pozostałą czarnuszką.

Chleb wypiekamy przez 50-60 minut, aż będzie złocisty. Po wyjęciu studzimy go na kratce. przekrajamy dopiero po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na najlepszy żurek i niezwykły obiad z białej kiełbasy.

gotowy chleb
Fot. YouTube/Gotowanie na Spontanie!