Smakosze.pl Przepisy Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie
Jakub Kossakowski / materiały własne

Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie

29 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zupa ogórkowa zalicza się do swojskich smakołyków, które cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich frykasów. Okazuje się, że wyborne danie można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Prosta ogórkowa, która sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Bez wątpienia zupa ogórkowa zajmuje szczególne miejsce pośród dań z naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samego Jakub Kuronia . Dziś sięgniemy po recepturę, która nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Nie od dziś wiadomo, że zupa ogórkowa w znacznej mierze opiera się na uwielbianych ogórkach kiszonych. Przeważnie gości w niej również mięsny wywar. Dziś przyrządzimy danie z samych warzyw . Domownicy z pewnością będą domagać się dokładki.

Bezmięsna zupa ogórkowa nie powinna nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki . Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania ogórkowej?

  • 500 g ogórków kiszonych

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • ugotowane marchewki

  • młode ziemniaki

  • majeranek

  • lubczyk

  • papryka wędzona

  • pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • odrobina soli

  • olej

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Zupa ogórkowa w bezmięsnej odsłonie

Bulion pod naszą zupę można przyrządzić na wiele sposobów. Smakosze, którym zależy na czasie, mogą przygotować go z kostek rosołowych. Jednak znacznie lepiej sprawdzi się bulion przygotowany samodzielnie. Przepis na bazę pod zupy można znaleźć w jednym z wcześniejszych artykułów .

Jeśli bulion zrobiliśmy sami, wówczas wyławiamy z niego włoszczyznę. Marchewki kroimy na półplasterki. Młode ziemniaki starannie myjemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Najlepiej zostawić je w skórce. Gotujemy je do miękkości w bulionie. Całość doprawiamy łyżką majeranku, lubczyku i papryki wędzonej.

Bulion z dodatkami doprawiamy jeszcze pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy go przez około 20 minut. W tym czasie możemy rozdrobnić ogórki. Dobrze sprawdzi się tarka lub blender. Nie zaszkodzi także wykorzystać zmielonych ogórków, które dostaniemy w niemal każdym sklepie.

Ogórki podsmażamy razem z marchewką na odrobinie rozgrzanego oleju. Mieszankę dodajemy do zupy ogórkowej. Po kilku minutach podgrzewania specjał powinien być już gotowy. Zupa ogórkowa w tej odsłonie doskonale smakuje z pieczywem. Nie zaszkodzi dodać do niej również śmietany lub jej roślinnego odpowiednika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Materiały własne

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy