Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny przepis Kuronia na zupę ogórkową
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:57

Obłędny przepis Kuronia na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa czy szczawiowa
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale VideoKuchnia.pl

Zupa ogórkowa bywa mylnie brana za szczawiową. Oba dania wyglądają bardzo podobnie i łatwo o pomyłkę. Dziś skoncentrujemy się na specjale, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza ogórkom. Jak przygotowuje go Jakub Kuroń?

Zupa ogórkowa w przepysznej odsłonie

Smakowita zupa ogórkowa jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Patrząc na nią, można ją wziąć za szczawiową. Jednak smakołyk zaprezentowany na zdjęciu powyżej, przedstawia zupę ogórkową. Ujęcie pochodzi z filmu opublikowanego na YouTube na kanale VideoKuchnia.pl. Zaprezentowano na nim przepis na pyszną zupę.

Zupa ogórkowa uchodzi za wyjątkowy smakołyk, który idealnie sprawdza się w roli rozgrzewającego posiłku. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Niektórzy dodają do niej zasmażkę, inni stawiają wyłącznie na zabielenie zupy.

Jakub Kuroń zaprezentował na swojej stronie internetowej przepis, który sprawi, że zupa ogórkowa wyjdzie fantastycznie. Mistrz kuchni niejednokrotnie udowadniał, że swojskie smakołyki nie są mu obce. Przykładem jest, chociażby jego receptura na zupę pomidorową.

Zupa ogórkowa od Jakuba Kuronia z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Znajdziemy w niej dobrze znane produkty. Co będzie nam potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej?

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 l wody

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • seler

  • 15 g masła

  • przecier ogórkowy

  • 5 ziemniaków

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • żółtko

  • 30 g posiekanego koperku

  • sól i pieprz

Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia przyprawia o zachwyt

Zupa ogórkowa jest prosta w przygotowaniu. Na początku skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Ewentualne szumowiny możemy zbierać. Nie zaszkodzi wypróbować sztuczki, którą wykorzystują najlepsi kucharze

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy je w niewielką kostkę. Możemy je również zetrzeć na tarce. Wszystko zależy od naszych upodobań. Warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez kolejne 30 minut. Mięso i warzywa powinny zmięknąć. Kiedy już to nastąpi, na patelni rozpuszczamy masło i dusimy w nim przecier ogórkowy. Dzięki takiemu zabiegowi zupa ogórkowa będzie bardziej wyrazista.  

Ziemniaki kroimy w kostkę i umieszczamy w zupie. Po 15 minutach dodajemy przecier ogórkowy. Całość powinna podgotować się przez kilka minut. Na koniec zupę zabielamy śmietaną zmieszaną z żółtkiem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nasz przysmak jest już gotowy. Zupa ogórkowa świetnie się prezentuje z dodatkiem posiekanego koperku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram