Ekspresowa szarlotka bez zagniatania
Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki.
Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.
Ekspresowa szarlotka bez zagniatania
Składniki:
-
1,5 kg kwaskowych jabłek
-
pół łyżeczki mielonego cynamonu
-
pół cytryny
-
1 szklanka kaszy manny
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2/3 szklanki cukru
-
150 g masła
Przygotowanie ekspresowej szarlotki
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj z cynamonem.
Kaszę mannę wsyp do miski. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, całość wymieszaj.
Średniej wielkości formę wysmaruj masłem. Wsyp do niej 1/3 suchej mieszanki, przykryj ją połową jabłek. Posyp połową pozostałej mieszanki, resztą jabłek i pozostałą mieszanką.
Wierzch ciasta posyp równomiernie startym masłem (masło możesz też pokroić w cienkie plasterki). Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. godzinę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na inny rodzaj szarlotki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu m.in.: przepis na szarlotkę z bezą i kruszonką , a także przepis na szarlotkę bez pieczenia .
Źródło zdjęcia: canva/SonjaBK
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: niepieprz