Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową
Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.
Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.
Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową
Składniki:
30 dag wędzonego żeberka lub kości
1 marchewka
1 cebula
olej
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
4 ziemniaki
300 g łuskanego żółtego grochu
20 dag wędzonego boczku
20 dag cienkiej kiełbasy
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie grochówki
Wędzone żeberko i marchewkę zalej 3 l zimnej wody. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do wywaru. Całość gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu.
Groch opłucz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch i ziemniaki dodaj do wywaru, dodaj trochę soli, zagotuj.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przesmaż je na oleju, dodaj do zupy razem z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zupę gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz pomysły na inne, pożywne zupy. Skorzystaj z przepisu na domowy krupnik albo na rozgrzewający kapuśniak.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se