Smakosze.pl
grochówka

canva/Dar1930

Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

21 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.

Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.

Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

Składniki:

  • 30 dag wędzonego żeberka lub kości

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 4 ziemniaki

  • 300 g łuskanego żółtego grochu

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

rogale świętomarcińskie

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie grochówki

Wędzone żeberko i marchewkę zalej 3 l zimnej wody. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do wywaru. Całość gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Groch opłucz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch i ziemniaki dodaj do wywaru, dodaj trochę soli, zagotuj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przesmaż je na oleju, dodaj do zupy razem z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zupę gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz pomysły na inne, pożywne zupy. Skorzystaj z przepisu na domowy krupnik albo na rozgrzewający kapuśniak.

groch

groch

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >