Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu
Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.
Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.
Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekką jak chmurka szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu
Składniki:
duża paczka herbatników (możesz użyć jasnych lub ciemnych)
1,5 kg jabłek
pół cytryny
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku
1/2 l mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Przygotowanie szarlotki z budyniem
Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Umieść w garnku, skrop sokiem z cytryny, dodaj trochę cukru. Smaż, aż jabłka rozgotują się i odparuje cały płyn. Dodaj galaretkę w proszku, wymieszaj, ewentualnie dosłodź do smaku, przestudź.
Średniej wielkości formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami, przykryj masą jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Gdy jabłka wystygną wstaw całość do lodówki, by masa stężała.
Połowę mleka zagotuj. W reszcie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlej do mleka, mieszając podgrzewaj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź. Masło zmiksuj, dalej miksuj dodając do niego po łyżce budyniu.
Krem budyniowy wyłóż na zastudzoną masę jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Wierzch ciasta możesz posypać ciemnym kakao lub pokruszonymi herbatnikami. Przed podaniem dobrze schłodź. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/progressman
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: alledobre