Smakosze.pl
ciasto z jabłkami

canva/stockphotostudio

Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.

Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.

Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekką jak chmurka szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Składniki:

  • duża paczka herbatników (możesz użyć jasnych lub ciemnych)

  • 1,5 kg jabłek

  • pół cytryny

  • 1 galaretka cytrynowa

  • cukier do smaku

  • 1/2 l mleka

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g masła

surówka z czerwonej kapusty

Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki z budyniem

Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Umieść w garnku, skrop sokiem z cytryny, dodaj trochę cukru. Smaż, aż jabłka rozgotują się i odparuje cały płyn. Dodaj galaretkę w proszku, wymieszaj, ewentualnie dosłodź do smaku, przestudź.

Średniej wielkości formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami, przykryj masą jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Gdy jabłka wystygną wstaw całość do lodówki, by masa stężała.

Połowę mleka zagotuj. W reszcie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlej do mleka, mieszając podgrzewaj, aż budyń zgęstnieje. Wystudź. Masło zmiksuj, dalej miksuj dodając do niego po łyżce budyniu.

Krem budyniowy wyłóż na zastudzoną masę jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Wierzch ciasta możesz posypać ciemnym kakao lub pokruszonymi herbatnikami. Przed podaniem dobrze schłodź. Smacznego!

masa jabłkowa

masa jabłkowa

Źródło zdjęcia: canva/progressman

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: alledobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >