Smakosze.pl
surówka Coleslaw

canva/Ockra

Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław

11 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.

Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.

Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław

Składniki:

  • 1/3 niedużej główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebulka

  • natka pietruszki lub koperek

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

grochówka

Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki Colesław

Kapustę oczyść z wierzchnich, podwiędniętych liści. Drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

W salaterce wymieszaj rozdrobnioną kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Majonez wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowany sos dodaj do surówki, wymieszaj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówkę podawaj od razu, jeśli lubisz chrupiącą kapustę. Surówkę możesz też wstawić na godzinę lodówki, wtedy jej składniki lepiej się przegryzą.

Po inne receptury na surówki do obiadu zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na surówkę z sałaty lodowej i koperku, a także przepis na pikantną surówkę z marchewki i chrzanu.

poszatkowana kapusta

poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >