Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław
Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.
Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.
Najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław
Składniki:
1/3 niedużej główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebulka
natka pietruszki lub koperek
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie surówki Colesław
Kapustę oczyść z wierzchnich, podwiędniętych liści. Drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
W salaterce wymieszaj rozdrobnioną kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Majonez wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowany sos dodaj do surówki, wymieszaj.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówkę podawaj od razu, jeśli lubisz chrupiącą kapustę. Surówkę możesz też wstawić na godzinę lodówki, wtedy jej składniki lepiej się przegryzą.
Po inne receptury na surówki do obiadu zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na surówkę z sałaty lodowej i koperku, a także przepis na pikantną surówkę z marchewki i chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku