Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który nosi nazwę Izera. Smakołyk idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto zrobisz nawet w 15 minut.
Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na desery tego typu. Dziś sięgniemy po recepturę na Izerę. Deser w znacznej mierze składa się z masy budyniowej, brzoskwiń i herbatników.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia Izera
Nie da się ukryć, że ciasta bez pieczenia są uwielbiane przez liczne grono smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie tradycyjnych wypieków . Izera jest perfekcyjnym połączeniem słodyczy płynącej z owoców i budyniu. Jakich składników będziemy potrzebować?
-
500 g kakaowych herbatników
-
puszka brzoskwiń
-
1 l mleka
-
200 g mąki pszennej
-
120 g cukru pudru
-
4 żółtka
-
200 g masła
-
330 ml śmietanki 30%
-
120 g cukru pudru
Prosty przepis na brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia
Na początku żółtka ucieramy z cukrem. Do mieszanki dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się mikser . Nie przerywając mieszania, masę wzbogacamy o gorące mleko zmieszane z masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.
Budyń przekładamy do garnka i gotujemy. Pamiętajmy o jego mieszaniu, ponieważ może się łatwo przypalić. Kiedy masa będzie odpowiednio gęsta, wówczas zdejmujemy ją z ognia. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i umieszczamy na jej dnie warstwę herbatników.
Na herbatniki przelewamy warstwę budyniu, na której układamy pokrojone brzoskwinie i ciastka. Przykrywamy je kolejną warstwą masy. Jej wierzch zakrywamy owocami, a te herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
Masę śmietanową umieszczamy na wierzchu ciasta. Deser wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kawowy smakołyk . Godny uwagi jest także przepyszny deser z galaretką .
Canva / Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące
-
Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane
źródło: Prosty przepis na