Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:53

Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek

Kawowe ciasto bez pieczenia
Canva / KOEUTH PHEAP

Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru noszącego nazwę Kawoszek. Już sam fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, mówi sam za siebie. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują przepyszny deser.

Kawoszek jest wyjątkowym przysmakiem, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Nawet smakosze, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia, poradzą sobie z poniższą recepturą. Ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy.

Kawoszek - czyli proste i pyszne ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że desery z dodatkiem kawy cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu na naszych stołach tak często goszczą specjały tego typu. Ciasto bez pieczenia Kawoszek bez wątpienia również dołączy do tego grona. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g herbatników maślanych

  • opakowanie herbatników kakaowych

  • 350 ml śmietany 30%

  • 2 fixy do śmietany

  • łyżka cukru pudru

  • kakao

Składniki na masę kawową:

  • 1 litr mleka

  • 4 żółtka

  • 2 opakowania budyniów śmietankowych

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 200 g cukru

  • 250 g masła

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu crema)

  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia

Na początku przygotowujemy budyń. 1/3 mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy. Żółtka miksujemy razem z budyniami, dwoma rodzajami cukru, mąką oraz pozostałą częścią mleka. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.

Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy do budyniu. Całość wzbogacamy o kawę i ponownie mieszamy.

Dno foremki wyścielamy folią aluminiową. Układamy na niej herbatniki maślane, które przykrywamy połową kremu. Umieszczamy na niej herbatniki kakaowe. Wszystko przykrywamy drugą połową budyniu kawowego.

Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Powstałą mieszankę wykładamy na herbatniki. Na wierzch ciasta bez pieczenia sypiemy kakao.

Deser wstawiamy do lodówki. Po nocy spędzonej w chłodzie nasze ciasto bez pieczenia powinno uzyskać pożądaną konsystencję. Koniecznie wypróbuj również przepis na deser z galaretkami. Godne uwagi jest także ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami.

Ciasto kawowe
Ciasto kawowe

Canva / Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram