Smakosze.pl
Kawowe ciasto bez pieczenia

Canva / KOEUTH PHEAP

Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek

16 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru noszącego nazwę Kawoszek. Już sam fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, mówi sam za siebie. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują przepyszny deser.

Kawoszek jest wyjątkowym przysmakiem, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Nawet smakosze, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia, poradzą sobie z poniższą recepturą. Ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy.

Kapuśniak z dodatkiem grzybów

Fantastyczny kapuśniak z dodatkiem grzybów - pyszna i rozgrzewająca zupa

CZYTAJ DALEJ

Kawoszek - czyli proste i pyszne ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że desery z dodatkiem kawy cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu na naszych stołach tak często goszczą specjały tego typu. Ciasto bez pieczenia Kawoszek bez wątpienia również dołączy do tego grona. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g herbatników maślanych

  • opakowanie herbatników kakaowych

  • 350 ml śmietany 30%

  • 2 fixy do śmietany

  • łyżka cukru pudru

  • kakao

Składniki na masę kawową:

  • 1 litr mleka

  • 4 żółtka

  • 2 opakowania budyniów śmietankowych

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 200 g cukru

  • 250 g masła

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu crema)

  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia

Na początku przygotowujemy budyń. 1/3 mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy. Żółtka miksujemy razem z budyniami, dwoma rodzajami cukru, mąką oraz pozostałą częścią mleka. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.

Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy do budyniu. Całość wzbogacamy o kawę i ponownie mieszamy.

Dno foremki wyścielamy folią aluminiową. Układamy na niej herbatniki maślane, które przykrywamy połową kremu. Umieszczamy na niej herbatniki kakaowe. Wszystko przykrywamy drugą połową budyniu kawowego.

Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Powstałą mieszankę wykładamy na herbatniki. Na wierzch ciasta bez pieczenia sypiemy kakao.

Deser wstawiamy do lodówki. Po nocy spędzonej w chłodzie nasze ciasto bez pieczenia powinno uzyskać pożądaną konsystencję. Koniecznie wypróbuj również przepis na deser z galaretkami. Godne uwagi jest także ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami.

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Canva / Nikolay_Donetsk

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >