Smakosze.pl

Canva / KOEUTH PHEAP

Kawowe ciasto bez pieczenia - przepis na przepyszny i prosty Kawoszek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru noszącego nazwę Kawoszek. Już sam fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, mówi sam za siebie. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują przepyszny deser.

Kawoszek jest wyjątkowym przysmakiem, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Nawet smakosze, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia, poradzą sobie z poniższą recepturą. Ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy.

Kawoszek - czyli proste i pyszne ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że desery z dodatkiem kawy cieszą się sporą popularnością. Nie bez powodu na naszych stołach tak często goszczą specjały tego typu. Ciasto bez pieczenia Kawoszek bez wątpienia również dołączy do tego grona. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g herbatników maślanych

  • opakowanie herbatników kakaowych

  • 350 ml śmietany 30%

  • 2 fixy do śmietany

  • łyżka cukru pudru

  • kakao

Składniki na masę kawową:

  • 1 litr mleka

  • 4 żółtka

  • 2 opakowania budyniów śmietankowych

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 200 g cukru

  • 250 g masła

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu crema)

  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia

Na początku przygotowujemy budyń. 1/3 mleka przelewamy do garnka i podgrzewamy. Żółtka miksujemy razem z budyniami, dwoma rodzajami cukru, mąką oraz pozostałą częścią mleka. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.

Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy do budyniu. Całość wzbogacamy o kawę i ponownie mieszamy.

Dno foremki wyścielamy folią aluminiową. Układamy na niej herbatniki maślane, które przykrywamy połową kremu. Umieszczamy na niej herbatniki kakaowe. Wszystko przykrywamy drugą połową budyniu kawowego.

Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Powstałą mieszankę wykładamy na herbatniki. Na wierzch ciasta bez pieczenia sypiemy kakao.

Deser wstawiamy do lodówki. Po nocy spędzonej w chłodzie nasze ciasto bez pieczenia powinno uzyskać pożądaną konsystencję. Koniecznie wypróbuj również przepis na deser z galaretkami . Godne uwagi jest także ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami .

Ciasto kawowe
Ciasto kawowe

Canva / Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >