Smakosze.pl
Ptysie

canva/beats3

Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem.

Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.

zalewajka

Rozgrzewające zalewajka z ziemniakami i kefirem - stworzona na jesienny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne ptysie

Składniki:

  • 4 średnie jajka

  • 190 g mąki pszennej

  • 250 ml wody

  • 130 g masła

  • szczypta soli

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%

  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej. Kremówki mieszamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziły. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści i zacznie się gotować. Zdejmujemy na chwilę z palnika i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy energicznie do czasu aż powstanie gładka masa.

Naczynie ponownie stawiamy na palniku ustawionym na niewielką moc. Podgrzewamy przez około minutę — aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta stopniowo dodajemy jaja — jedno po drugim, po każdej sztuce dokładnie mieszając masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Na blasze układamy papier do pieczenia. Masę ptysiową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nią ptysie, formując gniazda o średnicy około 4 cm. Między ptysiami zachowujemy odstępy — ciasto podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 -30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika — w przeciwnym wypadku, ptysie opadną. Upieczone ptysie odkładamy na kratkę do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Uważajmy, by śmietanki nie ubijać za długo — może zacząć się warzyć i rozwarstwiać.

Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek na pół. Na spody upieczonych ciastek wyciskamy ubitą śmietankę, ponownie korzystając z rękawa cukierniczego. Składamy ptysie i podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego.

Ptysie

Ptysie możemy wypełnić nie tylko śmietanką

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >