Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak
Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem.
Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.
Przepis na pyszne ptysie
Składniki:
4 średnie jajka
190 g mąki pszennej
250 ml wody
130 g masła
szczypta soli
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej. Kremówki mieszamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziły. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści i zacznie się gotować. Zdejmujemy na chwilę z palnika i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy energicznie do czasu aż powstanie gładka masa.
Naczynie ponownie stawiamy na palniku ustawionym na niewielką moc. Podgrzewamy przez około minutę — aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta stopniowo dodajemy jaja — jedno po drugim, po każdej sztuce dokładnie mieszając masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Na blasze układamy papier do pieczenia. Masę ptysiową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nią ptysie, formując gniazda o średnicy około 4 cm. Między ptysiami zachowujemy odstępy — ciasto podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 -30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika — w przeciwnym wypadku, ptysie opadną. Upieczone ptysie odkładamy na kratkę do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Uważajmy, by śmietanki nie ubijać za długo — może zacząć się warzyć i rozwarstwiać.
Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek na pół. Na spody upieczonych ciastek wyciskamy ubitą śmietankę, ponownie korzystając z rękawa cukierniczego. Składamy ptysie i podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje