Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

Ptysie
canva/beats3

Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem.

Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.

Przepis na pyszne ptysie

Składniki:

  • 4 średnie jajka

  • 190 g mąki pszennej

  • 250 ml wody

  • 130 g masła

  • szczypta soli

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%

  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej. Kremówki mieszamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziły. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści i zacznie się gotować. Zdejmujemy na chwilę z palnika i wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy energicznie do czasu aż powstanie gładka masa.

Naczynie ponownie stawiamy na palniku ustawionym na niewielką moc. Podgrzewamy przez około minutę — aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta stopniowo dodajemy jaja — jedno po drugim, po każdej sztuce dokładnie mieszając masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Na blasze układamy papier do pieczenia. Masę ptysiową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nią ptysie, formując gniazda o średnicy około 4 cm. Między ptysiami zachowujemy odstępy — ciasto podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 -30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika — w przeciwnym wypadku, ptysie opadną. Upieczone ptysie odkładamy na kratkę do przestudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Uważajmy, by śmietanki nie ubijać za długo — może zacząć się warzyć i rozwarstwiać.

Wystudzone ptysie przekrawamy w poprzek na pół. Na spody upieczonych ciastek wyciskamy ubitą śmietankę, ponownie korzystając z rękawa cukierniczego. Składamy ptysie i podajemy obsypane cukrem pudrem. Smacznego.

Ptysie
Ptysie możemy wypełnić nie tylko śmietanką

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram